vineri

29 martie, 2024

30 septembrie, 2018

Macedonenii ies duminică la vot – ”o decizie istorică” dar dureroasă – la referendumul în care se va vedea dacă acceptă să devină cetăţeni ai ”Macedoniei de Nord”, un nou nume pentru țară care ar încheia vechiul conflict cu Grecia şi i-ar apropia de Uniunea Europeană.

Scrutinul a început la ora locală 7.00 (8.00, ora României) şi se încheie la ora locală 19.00 (20.00, ora României). Rezultatul este aşteptat duminică seara.

Numeroşi observatori se aşteaptă la o participare de sub 50%. Absenteismul va fi alimentat de macedoneni nemulţumiţi, dar şi de diaspora – mai puţin de 3.000 de membri ai acesteia s-au înscris pentru a participa la referendum, în contextul în care diaspora reprezintă, potrivit estimărilor, un sfert din populaţia ţării.


Acest referendum este consultativ, iar rezultatul său va fi necesar să fie validat de Parlament.

O ţară săracă din Balcani, scrie News.ro,  care şi-a plătit izolarea cu un marasm economic persistent, Macedonia vrea să adere la NATO și UE, organizaţii care promit stabilitate şi prosperitate. Această dorinţă a fost blocată constant de Atena, care consideră că Macedonia este numele exclusiv al provinciei sale cu centrul la Salonic.

De la independenţa fostei republici iugoslave, în 1991, grecii au denunţat o uzurpare de identitate şi o spoliere a moştenirii lui Alexandru cel Mare, suspectând că vecinii, majoritar slavi, ascund ambiţii teritoriale.

Anii de putere ai dreptei naţionaliste macedonene, care s-au încheiat în 2017, au tnnsionat relaţiile bilaterale şi mai mult. Ţara s-a înţesat în această perioadă de statui şi referinţe la Alexandru cel Mare şi Filip Macedoneanul, provocând invariabil furia greacă.


Însă, în iunie, noul premier social-democrat Zoran Zaev a semnat cu omologul său grec Alexis Tsipras un acord susceptibil să încheie diferendul – doar dacă (şi numai dacă) numele ”Republica Macedonia de Nord” este adoptat, Atena va înceta să se mai opună unei aderări a vecinului său la NATO şi UE.

Asupra acestei mize insistă puterea. Pe zidurile de la Skopje, inscripţii ”Da unei Macedonii europene” sunt scrise cu litere roşii ca îndemn la a lua parte la o ”decizie istorică” şi la a ignora apelurile la boicot lansate pe reţele de socializare.

Însă cuvintele ”Macedonia de Nord” nu apar în întrebarea adresată în referendum, care este formulată astfel: Sunteţi de acord cu aderarea la UE şi NATO, acceptând acordul cu Grecia?

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: