vineri

12 iulie, 2024

27 septembrie, 2020

Alegătorii elvețieni au respins într-o mare proporție  încercarea unui partid de dreapta de a determina renunțarea la acordul cu Uniunea Europeană care permite libera circulație a cetățenilor UE în Elveția.

Voturile împotriva proiectului anti-imigrare au fost de 62%, potrivit Reuters.

Partidul Poporului Elvețian (SVP) a cerut convocarea referendumului privind acordul cu UE – un vot care a fost considerat un test important al atitudinii față de străini, care au ajuns la un sfert din populație.


Partidul SPV este cel mai mare din Parlament și dorește controlul sever al imigrație: A folosit în campanie argumentele politicienilor britanici pro-Brexit, în campania pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

A fost livrat tabloul sumbru al tinerilor străini care iau locul elvețienilor în vârstă, în care se scumpesc locuințele, iar școlile și transporturile devin supraaglomerate, iar ritmul construcțiilor – sălbatic.

Oponenții proiectului SPV au spus că acesta ar fi lăsat muncitorii calificați fără afaceri și ar fi torpilat acordurile care permit accesul afacerile non-UE din Elveția la piața unică a UE.

În cadrul sistemului elvețian de democrație directă, referendumul ar fi putut forța guvernul să anuleze pactul de liberă circulație din UE dacă negocierile nu ar fi produs încheierea voluntară a pactului, foarte puțin probabilă.


O „clauză ghilotină” privind încetarea liberei circulații ar fi răsturnat alte acorduri bilaterale privind transportul terestru și aerian, achizițiile publice, barierele tehnice în calea comerțului și cercetarea.

Aproximativ 68% din cei 2,1 milioane de străini care locuiesc în Elveția în 2019 erau cetățeni ai UE, la cum este cazul și în Islanda, Norvegia și Liechtenstein, țări care, ca și Elveția fac parte din Asociația Europeană de Liber Schimb (AELS).

Pactul permite, de asemenea, elvețienilor să circule liber în UE – peste 450.000 dintre ei trăiesc în bloc.

Odată confirmat rezultatul referendumului, guvernul se poate concentra pe oaltă mare problemă a politicii sale externe: blocarea unui tratat blocat menit să consolideze legăturile cu UE, dar despre care criticii spun că afectează prea mult suveranitatea elvețiană.

Rezultatul referendumului a fost foarte aproape de o estimare anterioară difuzată de postul radio-TV SRF, bazată pe rezutate parțiale, care arăta că moțiunea este respinsă cu un scor de 63 la 37%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: