Preţul petrolului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020, cotaţia tipului Brent (Marea Nordului) atingând un maxim de 60,1 dolari / baril, ca urmare a reducerii producției țărilor OPEC, dar şi a speranţelor că măsurile de sprijin a economiei SUA vor stimula cererea.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia petrol tip „light sweet crude” a crescut cu 1,1%, la 57,51 dolari, luni după amiaza, de asemenea cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020.
„Preţul petrolului revine aproape de nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Sprijinul pare solid, iar reducerea producţiei a ajutat preţurile”, a apreciat Norbert Rücker, analist la banca elveţiană Julius Baer, citat de Reuters.
Prețurile carburanților își reiau creșterea
Prețurile carburanților s-au apropiat de nivelul din urmă cu un an, până la 1% în unele țări, mai ales ca urmare a scumpirii petrolului, dar și, într-o oarecare măsură, datorită creșterii cererii, ca rezultat a reluării activității economice.
Prețul benzinei CO95 era chiar mai mare cu 1% în Germania, în 1 februarie față de și cu numai 1% mai mic în Finlanda, sau cu 2% sub nivelul din urmă cu an, potrivit celui mai recent raport săptămânal al DG Energy, Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene.
România este la jumătatea clasamentului, cu un nivel de preț mai mic cu 5% la benzină și cu 8% la motorină. Trebuie precizat că în acest an au crescut accizele.
(Citiți și: „DOCUMENT / Cresc accizele la carburanți de anul viitor”)
Preţul petrolului este sprijinit și de deprecierea dolarului, iar piața așteaptă noile măsuri de sprijin a economiei SUA, care ar urma să fie adoptate de Congres luna aceasta.
În ianuarie, Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de ţiţei, a fost de acord, după discuţiile din cadrul grupului OPEC+ (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol + alţi mari producători, preintre care Rusia), să facă reduceri suplimentare voluntare ale producţiei, de un milion de barili de petrol pe zi (bpd) în februarie şi martie.