marți

26 martie, 2024

10 martie, 2021

Economia României a înregistrat un avans de 4,8% în trimestrul patru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea, aceasta fiind cea mai puternică creștere a Produsului intern brut înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene în trimestrul patru comparativ cu trimestrul precedent, arată datele publicate marți de Eurostat.

În schimb, economia zonei euro a înregistrat o contracție de 0,7%, iar cea a UE un declin de 0,5%, în trimestrul patru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Irlanda (minus 5,1%), Austria (minus 2,7%), Italia (minus 1,9%) și Franța (minus 1,4%). La polul opus, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (4,8%), Malta (3,8%), Croația și Grecia (ambele 2,7%).


Pe ansamblul anului 2020, Produsul intern brut al zonei euro a înregistrat o contracție de 6,6%, față de un declin de 6,8% cât s-a anunțat inițial. De asemenea, în cazul Uniunii Europene, cifrele privind evoluția PIB-ului au fost revizuite până la un declin de 6,2%, față de unul de 6,4% prognozat inițial.

Datele Eurostat arată că, în pofida unor evoluții peste așteptări la finalul anului, grație performanțelor industriei germane, performanțele economice ale Europei pe ansamblul anului 2020 sunt mai slabe decât cele ale rivalilor. Anul trecut, Produsul intern brut al SUA a scăzut cu 3,5%, în Rusia a scăzut cu 3,1% în timp ce economia chineză a înregistrat un avans de 2,3%.

Anterior, Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în scădere la 4,8% datele privind creșterea Produsului intern brut (PIB) în ultimul trimestru al anului trecut, fără a afecta, însă, estimarea pentru întregul an, potrivit căreia economia României s-a contractat cu 3,9% în termeni reali. Cifrele publicate de INS în 16 februarie 2021 indicau un avans al PIB de 5,3% în trimestrul 4 din 2020 comparativ cu trimestrul precedent.


Valoarea nominală reieșită din calcul PIB pentru ansamblul anului trecut a fost de 1.053.881,4 milioane lei, peste prognoza recentă și aproape identică cu cea din 2019 (1.053.884,8 milioane lei). Însă, mai redusă în euro cu circa 4,22 miliarde, urmare a creșterii cursului de schimb mediu anual (de la 4,7452 lei/€ la 4,8371 lei/€).

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: