miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iunie, 2020

Uniunea Europeană ar fi incapabilă să ia măsuri de coordonare a redeschiderii frontierelor, atâta vreme ţările membre au intrat într-o formă de concurenţă turistică pe această cale, potrivit şefului diplomaţiei belgiene, Philippe Goffin  (foto).

„Noi suntem printre solicitanţii unei astfel de coordonări, dar nu funcţionează. Anumite ţări au intrat într-o formă de concurenţă turistică”, a declarat Philippe Goffin, sâmbătă, într-un interviu citat de AFP și Agerpres.

Miniştrii de interne au încercat să ajungă vineri la un acord pentru redeschiderea coordonată a frontierelor interne şi externe ale UE, închise din luna martie pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.


Majoritatea statelor a acceptat data de 15 iunie pentru ridicarea controalelor şi a restricţiilor de circulaţie instituite în cadrul spaţiului Schengen, dar unele state preferă să decidă singure.

„Atunci când Italia anunţă prima redeschiderea frontierelor sale pe 3 iunie, face asta şi pentru a lansa un apel către turişti. (…) Fiecare a gestionat această criză într-un mod foarte autonom, pentru că situaţia nu este la fel peste tot”, a subliniat ministrul belgian.

Philippe Goffin a dat exemplul Luxemburgului, care nu şi-a închis niciodată frontierele. „Germania şi-a închis foarte strict frontierele, după care a fost printre primele care a pledat pentru redeschidere. Noi, belgienii, am pledat pentru coerenţă europeană. Asta, în mod evident, nu a fost posibil”, a spus Philippe Goffin.

„În ceea ce priveşte redeschiderea frontierelor UE spre exterior, Belgia va lua o decizie în lumina recomandărilor Comisiei Europene. Rămân optimist în privinţa capacităţii Europei de a anunţa o dată comună”, a conchis oficialul citat.


Interdicţia călătoriilor neesenţiale spre UE instituită pe 17 martie a fost prelungită până la sfârşitul lunii iunie pentru a permite buna pregătire a unei deschideri progresive a frontierelor externe.

Însă Grecia, a cărei economie depinde de turism, şi-a anunţat decizia de a relua călătoriile aeriene de la 15 iunie într-o serie de ţări terţe precum Australia, China şi Coreea de Sud.

Philippe Goffin a avertizat împotriva anunţării dispariţiei virusului. „Sperăm că nu vor exista evoluţii negative, pentru că în caz contrar vom lua din nou măsuri”, a spus el.

Ministrul Belgian a reamintit dependenţa statelor UE pentru furnizarea de material medical şi a pledat pentru crearea de „rezerve strategice de anumite produse” pentru a evita concurenţe intereuropene.

Trebuie făcute eforturi pentru dezvoltarea unei reţele de producţie în UE, a insistat Philippe Goffin.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: