3 mai, 2018

Curtea Constituţională a României a respins, joi, sesizarea privind proiectul de modificare a Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În aceeași zi, deputatul Florin Iordache a propus ca referendumul pentru modificarea Constituției să fie organizat pe data de 10 iunie, dacă proiectul de modificare a legii referendumului va fi promulgat de președinte.

Curtea Constituțională a fost sesizată la sfârșitul anului trecut, de către președinție, după ce judecătorii constituționali respinseseră anterior și o sesizare a PNL și USR, care atrăgeau atenția că textul conține mai multe sintagme neclare sau imprecise.


În opinia USR, PSD a manipulat opinia publică şi foloseşte pretextul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei ca să adopte un proiect de lege care elimină din prerogativele preşedintelui României.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 18 aprilie, că nu va promulga Legea referendumului aşa cum a ajuns la Administraţia Prezidenţială, precizând că intenţionează să sesizeze CCR.

„Legea referendumului, aşa cum a ajuns acum la mine, nu va fi promulgată. Eu am oarece nemulţumiri faţă de această lege şi voi solicita opinia Curţii Constituţionale”, spunea Klaus Iohannis.

Senatul a decis pe 26 martie, când a respins cererea de reexaminare a șefului statului, că referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale.


Liderii PSD au anunțat că referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc în luna mai, însă termenul nu va mai putea fi respectat, dacă decizia Senatului nu se modifică.

Coaliţia pentru Familie a depus la Parlament, în urmă cu doi ani, o iniţiativă de modificare a Constituției însoțită de 3 milioane de semnături.

Anul trecut, Curtea Constituțională a decis că inițiativa cetățenească pentru care au semnat peste trei milioane de români îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei.

Inițiativa a fost demarată de Coaliția pentru familie și cere modificarea articolului 48 din Constituţie, care acum precizează: “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Ei doresc înlocuirea termenului “soți” cu expresia “bărbat şi femeie, care poate da naştere la copii”.

Potrivit articolului 146 litera a din Constituție, după avizul pozitiv al Curții Constituționale va începe procedura de legiferare în Camera parlamentului sesizată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: