sâmbătă

25 mai, 2024

22 octombrie, 2020

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unui amendament inclus într-un proiect cu modificări aduse Legii Educației.

Reglementarea a fost aprobată de Senat miercuri, forul decizional, și a plecat spre promulgare. Președintele o poate retrimite Parlamentului și o poate contesta la CCR.


Amendamentul a fost depus de deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloiu.

Prevederea actuală:

Durata mandatului de rector este de patru ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate complete, succesive.

Prevederea aprobată miercuri, la Senat:


Durata mandatului de rector este de patru ani. Mandatul poate fi reînnoit.

Reacția asociațiilor studențești

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) anunță într-un comunicat că-i va solicita președintelui Klaus Iohannis respingerea legii și le solicită partidelor să spună clar ce fel de învățământ superior doresc – bazat pe principii și calitate sau orientat spre interesele personale:

ANOSR constată cu stupoare votul acordat de Senatul României în favoarea numărului nelimitat de mandate ale rectorilor, fapt ce dovedește încă o dată că prioritatea parlamentarilor este permanentizarea unor persoane la conducerea universităților, nu îmbunătățirea unui sistem de învățământ oricum slăbit de multele modificări incoerente și oportuniste.

Suntem nevoiți să solicităm din nou în decurs de câteva luni Președintelui României să trimită spre reexaminare o lege care elimină aceste limite, iar președinților partidelor politice parlamentare să prezinte clar dacă partidele pe care le conduc își doresc un învățământ superior având drept principiu buna guvernanță sau orientat după interese personale conjuncturale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: