22 octombrie, 2015

rectificare-bugetara-300x169Veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 2,6 miliarde de lei, astfel încât deficitul se menține la 13 miliarde de lei, respectiv 1,85% din PIB, reiese din proiectul rectificării bugetare.

Documentul a fost publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) miercuri seara, cu doar două zile înainte de şedinţa de guvern în care ar urma să fie adoptat, în condiţiile în care legea prevede ca proiectul de rectificare a bugetului să fie supus zece zile dezbaterii publice.

Administraţiile publice locale au primit cu aproape un miliard de lei în plus faţă de suma anunţată săptămâna trecută de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, de 1,4 miliarde de lei.


Sume semnificative au fost acordate şi pentru plata titlurilor executorii.

Pe de altă parte, infrastructura nu pare să reprezinte o prioritate. Bugetul Ministerului Transporturilor a fost redus cu 1,6 miliarde de lei, încondițiile în care anul acesta s-au ratat toate termenele de începere a lucrărilor.

Sume suplimentare au fost alocate pentru:

– Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: +769,5 milioane de lei pentru plata titlurilor executorii, subvenţia pentru motorină, cheltuieli îmbunătăţiri funciare, investiţii şi fonduri externe nerambursabile.


De asemenea, s-a inclus o estimare de 300 de milioane de lei pentru despăgubiri acordate producătorilor agricoli pentru pagubele cauzate de seceta din acest an.

– Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: +754,4 milioane de lei;

– Ministerul Fondurilor Europene: +729,6 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile;

– Ministerul Apărării Naţionale: +558,1 milioane de lei pentru achiziţii şi reparaţii la tehnica militară din dotare, cotizaţii la organisme internaţionale;

– Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice: +271,4 milioane de lei pentru finanţarea de bază a a învăţământului superior, burse, manuale şcolare, investiţii şi cotizaţii la organisme internaţionale;

– Ministerul Afacerilor Interne: +269,2 milioane lei pentru cheltuieli de personal generate de majorarea normei de hrană şi cheltuieli cu bunuri şi servicii;

– Ministerul Justiţiei: +245,0 milioane lei pentru plata titlurilor executorii, tranșa a aferentă anului 2016, precum și pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, proiecte finanţate din fonduri rambursabile şi daune moratorii obţinute în instanţă de magistraţi;

– Serviciul Român de Informații: +140,4 milioane lei, în principal pentru cheltuieli de capital angajate în baza rectificării anterioare;

– Ministerul Afacerilor Externe: +132,8 milioane lei pentru cheltuieli de personal, funcţionare misiuni diplomatice şi cotizaţii la organisme internaţionale;

– Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: +80,1 milioane lei;

– Ministerul Finanţelor Publice– Acţiuni Generale: +584,3 milioane lei din care 118,5 milioane lei pentru plata titlurilor executorii, tranșa aferentă anului 2016.

Bugetele următoarelor ministere au fost reduse:

-Ministerul Transporturilor: -1.613,4 milioane lei;

-Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri: -108,1 milioane lei.

Bugetul instituţiilor finanţate integral sau parţial de stat a fost majorat la venituri cu suma de 692,8 milioane lei, iar la cheltuieli cu suma de 220,0 milioane lei.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate s-a majorat atât la venituri cât şi la cheltuieli cu suma de 361,5 milioane lei.

Bugetele administraţiilor publice locale au fost suplimentate cu 2,3 miliarde de lei din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată.

Calculele finalului de an

Rectificarea prevede o diminuare a veniturilor bugetului de stat cu 740,1 milioane de lei şi o creştere a cheltuielilor cu 2,9 miliarde de lei.

Pe partea de venituri, scăderea provine în principal de la TVA, unde 2,4 miliarde de lei vor fi direcţionate către bugetele locale, dar şi la capitolul fonduri europene, unde Guvernul a refăcut calculele şi se aşteaptă ca sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate să fie cu un miliard de lei mai mici.

Pe partea de cheltuieli, Guvernul taie 2,3 miliarde de lei de la cofinanţări şi majorează cheltuielile de personal cu 601,5 milioane de lei, cele cu bunuri şi servicii cu 416,3 milioane de lei, iar fondurile de rezervă cu 905,8 milioane de lei.

Guvernul anunță investiții

De asemenea, cheltuielile de capital se majorează cu 845,1 milioane de lei, în condiţiile în care Guvernul are restanţe mari în ceea ce priveşte cheltuirea sumelor alocate pentru investiţii.

Anul acesta, executivul ar mai trebui să realizeze cheltuieli de capital, adică investiţii finanţate din bugetul statului, de circa 13,1 miliarde de lei pentru a-şi atinge ţinta, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza cifrelor de la Finanţe.

Concret, Legea bugetului pe 2015 prevedea cheltuieli totale de investiţii în valoare de 44,7 miliarde de lei, respectiv 33,7% din PIB, aici fiind vorba despre cheltuielile aferente cofinanţărilor proiectelor din fonduri europene, investiţiile efective ale statului (cheltuieli de capital), precum şi despre banii alocaţi proiectelor cu finanţare rambursabilă.

Dintre acestea, cheltuielile de capital ar trebui să însumeze 2,6% din PIB până la finele anului, adică în jur de 19 miliarde de lei. La opt luni, realizările Guvernului au fost de 5,9 miliarde de lei, adică 31% din suma totală. Prin urmare, executivul are la dispoziţie patru luni pentru a realiza de două ori mai multe investiţii decât a făcut-o în primele opt luni din 2015.

Pentru proiectele europene, executivul ar trebui să cheltuiască în 2015 în jur de 3,5% din PIB, adică 24 de miliarde de lei din care în primele opt luni au fost cheltuite doar 9,1 miliarde de lei. Prin urmare, guvernul ar trebui să cheltuiască încă 15 miliarde de lei pentru cofinanţări pentru a-şi atinge ţinta, lucru improbabil având în vedere că actuala rectificare diminuează sumele alocate de stat pentru proiectele cu finanţare din fonduri europene.

O rectificare „bogată”

La opt luni, bugetul general consolidat înregistra un excedent de 0,92% din PIB, respectiv 6,4 miliarde de lei.

Ţinta de deficit asumată de guvern este de 1,86% din PIB. La un PIB de 701 miliarde de lei, rezultă că executivul mai poate să cheltuiască încă 13 miliarde de lei până la finele anului.

Prin urmare, la rectificarea de vineri, executivul are la dispoziţie suma de 19,4 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,42 lei/euro).

De menționat că excedentul la bugetul general consolidat, acumulat în acest an, provine din amânarea sau chiar blocarea investițiilor sau a unor proiecte în administrația locală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: