marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 aprilie, 2020

Rectificarea bugetară propusă Guvernului și aprobată în ședința de miercuri se bazează pe noua estimare a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză care indică o contracție de 1,9% a economiei României în 2020.

Deficitul bugetului general consolidat crește în sumă absolută de la 40,54 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, respectiv cu 32 miliarde lei, pe fondul unei diminuări cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale și a unei majorări de 12,5 miliarde lei a cheltuielilor totale.

Influențele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat se prezintă astfel:

 • Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +8,1 miliarde de lei, din care, în principal: +1,9 miliarde de lei pentru indemnizații în urma suspendării activității conform OUG nr.30/2020 și 6 miliarde de lei transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.
 • Ministerul Sănătății: +3,8 miliarde de lei, astfel:

– +740 de milioane de lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziții în regim de urgență de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susținerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2;

– + 250 de milioane de lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanțare rambursabilă,

– + 2,8 miliarde de lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

 • Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +3,2 miliarde de lei, din care: 3 miliarde de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului şi 200 milioane lei pentru schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.
 • Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației: + 1 miliard de lei pentru derularea Programului Național de Dezvoltare Locală.
 • Ministerul Afacerilor Interne: +586,2 milioane lei per sold, s-a suplimentat pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2 cu +680 milioane lei, astfel:

– +200 de milioane de lei pentru finanțarea cheltuielilor pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.


– +480 de milioane de lei pentru stocuri de urgență medicală, în baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Poliției de Frontieră Române, Poliției Române, Jandarmeriei Române și IGSU, care participă la acțiuni de limitare a răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.

 • Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor:+135 de milioane de lei reprezentând subvenții acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia.
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +100 de milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare garanțiilor de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderile din sectorul agricol.
 • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: +34,7 milioane lei pentru achiziția de către direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de echipamente de protecție și materiale de dezinfecție necesare desfășurării activității în condiții de siguranță.
 • Serviciul de Telecomunicații Speciale: +27,5 milioane de lei pentru achiziția de echipamente, inclusiv licențe și aplicații informatice pentru creșterea capacității STS de asigurare a solicitărilor de servicii de comunicații și tehnologia informației primite de la autoritățile și instituțiile statului implicate în combaterea pandemiei de coronavirus și limitarea răspândirii acesteia, precum și pentru proiectarea de către STS de sisteme de comunicații și aplicații necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate.
 • Serviciul Român de Informații: +13,2 milioane de lei pentru susținerea activității unităților sanitare din rețeaua proprie, igienizarea spațiilor de lucru, asigurarea materialelor de protecție pentru personalul care își desfășoară activitatea pe aeroporturi și de transport al corespondenței clasificate.
 • Ministerul Afacerilor Externe: +6,5 milioane de lei în special pentruacoperirea cheltuielilor transportului în România a cetățenilor români aflați în carantină pe teritoriul altor state.
 • Academia Romana: +5,6 milioane de lei per sold, din care 20,9 milioane lei pentru Spitalul Universitar de Urgență Elias și Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu – achiziționare echipamente protecție, curățenie, dezinfectanți, aparate UV, aparatură medicală și echipamente comunicații în urgență.
 • Ministerul Apărării Naționale: realocări de la cheltuieli de capital la bunuri și servicii și Transferuri între unități ale administrației publice pentru achiziționare echipamente protecție, curățenie, dezinfectanți, aparate UV, aparatură medicală și echipamente comunicații în urgență.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: