marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 februarie, 2021

Cel puțin 47 de membri ai mişcării pentru democraţie din Hong Kong au fost arestați sâmbătă de poliție, iar pe numele lor s-au deschis dosare penale pentru acţiuni subversive.

Este cel mai mare număr de cazuri deschise într-o singură zi pe baza legii privind securitatea naţională, consemnează AFP, citată de Agerpres.

O razie a poliţiei a dus la 55 de arestări, în urmă cu o lună, inclusiv ale unor activişti marcanţi. Dintre aceştia, majoritatea au fost inculpaţi pentru „conspiraţie în vederea comiterii unor acte de subversiune”.


Pe listă se află foşti deputaţi, cadre universitare, avocaţi, lucrători sociali şi mai mulţi militanţi tineri.

Anul trecut, guvernul de la Beijing a impus în Hong Kong legea securităţii, ca reacţie la dezordinile provocate de cele câteva luni de proteste din 2019. A fost cea mai mare criză politică de după revenirea sub guvernare chineză a fostei colonii britanice, în 1997.

China şi-a înăsprit în 2020 controlul asupra Hong Kongului, care beneficiază oficial de o largă autonomie. Legea securităţii adoptată în iunie fără dezbateri în Consiliul Legislativ din Hong Kong prevede patru tipuri de infracţiuni: subversiune, secesiune, terorism şi complicitate cu forţe străine. Pedepsele pot merge până la închisoare pe viaţă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Mai mulți lideri ai tinerilor protestatri pro-democrație au fost arestați, iar alții s-au refugiat în statele occidentale pentru a evita pedepsele dure introduse prin noua lege a securității naționale.


ONU a denunțat arestările ulterioare reglementării și a declarat că evenimentele au confirmat teama că infracțiunea de acțiuni subversive va fi folosită pentru a aresta persoanele care-și exercită dreptul de a participa la viața politică și publică.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: