vineri

26 aprilie, 2024

15 iunie, 2014

Doar 62% din elevii de clasa a XII-a s-au înscris anul acesta la examenul de bacalaureat, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat vreodată în România.

În sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2014 s-au înscris 161.705 candidaţi, dintre care 129.841 sunt absolvenţi ai promoţiei 2013 – 2014, iar 31.864, absolvenţi din promoţiile anterioare.

Cei 129.841 de tineri reprezintă doar 62% din cei 209.000 de elevi de clasa a XII-a din promoţia acestui an. Cel mai mic procent înregistrat vreodată, numărul celor care se înscriu pentru examenul de bacalaureat fiind mereu foarte apropiat de numărul absolvenţilor (în general, lipseau doar corigenţii).

De exemplu, în 2010, ultimul an de dinaintea introducerii camerelor de supraveghere la Bacalaureat, erau înscrişi în clasa a XII-a 202.160 de tineri, dintre care au participat la examenul de maturitate 195.435.


La fel în 2011, primul an cu camere de supraveghere în sălile de examen: 187.521 de elevi în clasa a XII-a, 182.778 de candidaţi la Bacalaureat. Promovabilitatea a fost de numai 50,38%.

Din 2012 s-a produs prima scădere consistentă, de la 189.301 de absolvenţi, la 155.266 de candidaţi.

Efectul camerelor de supraveghere – valorizarea competenţelor

Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei, crede că procentul foarte mic vine în special din scăderea interesului pentru studii superioare: „Unii dintre aceşti elevi nu sunt interesaţi să urmeze o facultate. Fiindcă, acesta este rolul diplomei de bacalaureat – <<paşaport pentru universitate>>”, a declarat Liliana Preoteasa, pentru cursdeguvernare.ro.

Ştefan Vlaston explică această cădere a participării la Bacalaureat în primul rând prin dispariţia oricărei speranţe că se poate trişa la examen: „Unii s-au simţit nepregătiţi şi nu mai speră că vor putea păcăli camerele de supraveghere”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro expertul în educaţie Ştefan Vlaston.


Imposibilitatea de a copia la examen a produs o schimbare în ultimii ani în mentalitatea liceenilor şi a părinţilor lor, care au recunoscut, în sfârşit, că piaţa muncii nu mai pune accent pe diplome, ci pe competenţe.

Nu toți angajatorii cer diploma

Angajatorii care cer studii medii pentru persoanele recrutate nu sunt foarte interesaţi de diploma de bacalaureat.

„În ceea ce priveşte diploma de bacalaureat, această cerinţă ţine de fiecare angajator în parte. În funcţie de fişa postului, este posibil ca un post de agent de vânzări, de exemplu, să necesite Bacalaureatul, în timp ce alt job similar să fie disponibil şi celor care nu au promovat acest examen dintr-un motiv sau altul”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Andreea Mihăescu, specialist relaţii publice şi comunicare în cadrul BestJobs.

România are una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani – 24,3%, în ultimul trimestru din anul 2013.

Potrivit studiului “Faţa reală a României”, realizat de Blocul Naţional Sindical (BNS), în anul 2012, 94,3% din şomerii cu vârste între 15 şi 24 de ani nu cautau un loc de muncă și nu erau dispuși să înceapă lucrul dacă li s-ar fi oferit un job.

Sursa: INS
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: