Comisia Europeană a adoptat miercuri, recomandările de ţară pentru România, în cadrul evaluării din semestrul european. Executivul de la Bruxelles arată că, în anii 2015 şi 2016, ţara noastră trebuie să fie atentă la mai multe aspecte:
- Să ia toate măsurile necesare pentru a încheia programul de asistenţă financiară
- Să limiteze devierea de la obiectivul fiscal pe termen mediu în 2015 la maximum 0,25% din PIB şi să se întoarcă la ţinta propusă în 2016.
- În acest sens se recomandă implementarea unei strategii de respectare a obligaţiilor fiscale, să întărească sistemele de control în vederea soluţionării muncii nedeclarate şi să continue cu egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei.
- Să ia măsuri pentru piaţa muncii, în special pentru tinerii neînregistraţi şi şomerii de lungă durată. Să se asigure că ANOFM are numărul adecvat de funcţionari.
- Să stabilească, în consultare cu partenerii sociali, direcţii clare pentru stabilirea în mod transparent a salariului minim.
- Să introducă un venit minim la angajare.
- Să asigure educaţia timpurie, mai ales pentru romi şi să adopte o strategie pentru reducere abandonului şcolar timpuriu.
- Să continue strategia pentru sănătate 2014-2020 astfel încât să rezolve probleme precum accesul dificil la servicii medicale, subfinanţarea şi folosirea ineficientă a resurselor.
- Să adopte legislaţie care să reformeze guvernanţa corporativă în întreprinderile de stat.
(Descărcaţi aici raportul integral al Comisiei Europene, cu evaluarea şi recomandările.)
Comisia a formulat recomandări pentru 26 de ţări din UE şi pentru zona euro în ansamblul său. Aceste recomandări reflectă următoarele priorităţi: stimularea investiţiilor pentru a sprijini creşterea viitoare, realizarea unor reforme structurale ambiţioase pe pieţele produselor, serviciilor şi forţei de muncă menite să ducă la creşterea productivităţii, a competitivităţii şi a investiţiilor, continuarea politicilor bugetare responsabile care asigură echilibrul între stabilizarea pe termen scurt şi sustenabilitatea pe termen lung, îmbunătăţirea politicii de ocupare a forţei de muncă şi a protecţiei sociale.
În cadrul pachetului, Comisia a adoptat şi câteva decizii privind finanţele publice ale statelor membre în temeiul Pactului de stabilitate şi de creştere. Astfel, Comisia a recomandat Consiliului de miniştri al UE să închidă procedura de deficit excesiv pentru Malta şi Polonia. În ceea ce priveşte România, Comisia precizează că aceasta face parte din grupul ţărilor pentru care nu s-a iniţiat o procedură aplicabilă deficitelor excesive.
Miniştrii din UE vor discuta recomandările specifice fiecărei ţări în luna iunie, urmând ca şefii de stat sau de guvern să le aprobe în 25-26 iunie. Acestea vor fi adoptate oficial în luna iulie. După aceea, statele membre au responsabilitatea de a pune în aplicare recomandările, incluzându-le în politicile naţionale şi în planurile lor bugetare pentru 2015 – 2016