Guvernul italian intenţionează să aprobe în următoarele luni noi reglementări bancare, inclusiv să oblige băncile să-şi separe activităţile de retail de cele de investiţii, a anunţat vineri vicepremierul Luigi Di Maio (foto), scrie Digi24.
Din 1993, băncile comerciale şi cele de investiţii pot opera în Italia sub acelaşi ”acoperiş”.
În iunie, când guvernarea a fost preluată de o coaliţie de partide populiste, s-a ajuns la un acord de principiu conform căruia cel mai bine pentru sectorul bancar este ca diviziile să fie păstrate separat, în vederea protejării clienţilor şi contribuabililor.
Guvernul vrea să aprobe „în următoarele luni” noile reglementări, iar coaliţia va face presiuni „pentru o reformă a supervizării bancare europene şi crearea unui fond pan-european pentru garantarea celor care au depozite bancare”, a declarat Luigi Di Maio.
Acesta a adăugat, referindu-se la Banca Carige, care se confruntă cu dificultăţi financiare, că dacă Executivul va trebui să contribuie la majorarea capitalului, atunci va prelua controlul instituţiei.
În 2017, Uniunea Europeană a renunţat la un proiect de lege care ar fi forţat marile bănci din blocul comunitar să se dividă, pentru a reduce riscul de a deveni „prea mari pentru a fi lăsate să dea faliment”.
În urma deciziei Uniunii Europene, Marea Britanie a rămas singură cu iniţiativa sa denumită ”Vickers Reform”, care obligă băncile britanice să separe activităţile de retail de cele de investiţii până în 2019.
Un răspuns
Este necesara o reglementare la nivel european. S-ar reduce din derapajele guvernelor aflate in dificultate iar clientii s-ar simti protejati.