joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 decembrie, 2020

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, vineri, că speră ca Franța să scape în curând de președintele Emmanuel Macron, pe care l-a descris drept o povară pentru Franța, care trece printr-o perioadă periculoasă, transmite Reuters.

Relațiile dintre Turcia și Franța, ambele state membre NATO, au fost extrem de tensionate în ultimele luni, divergențele vizând politicile privind Siria și publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed în Franța.

“Macron este o povară pentru Franța. Macron și Franța trec de fapt printr-o perioadă foarte periculoasă. Speranța mea este ca Franța să scape de problema Macron cât de curând posibil”, a spus Erdogan.


Ankara și Paris au lansat acuze reciproce privind rolul lor în conflictul Nagorno-Karabah. Franța afirmă că Turcia a alimentat luptele dintre Armenia și Azerbaidjan în privința Nagorno-Karabah, regiune care este recunoscută internațional ca fiind parte din Azerbaidjan, însă populată de etnici armeni. Ankara, care a sprijinit etnicii turci din Azerbaidjan în săptămânile de lupte care au împins forțele armene de pe teritoriile lor din jurul Nagorno-Karabah, neagă acest lucru.

Turcia a acuzat Franța, stat copreședinte al grupului de la Minsk (constituit pentru medierea conflictului), nu a fost obiectivă. Erdogan a declarat, vineri, că statutul de mediator al Parisului “nu mai există”, din cauza sprijinului acordat Armeniei. El a blamat o rezoluție adoptată, în această săptămână, de Senatul francez, prin care cere ca Nagorno-Karabah să fie recunoscută ca o republică.

“(Președintele azer) Ilham Aliyev avea un sfat pentru francezi. Ce spunea? «Dacă iubesc armenii așa mult, atunci ar trebui să dea Marsilia armenilor». Fac aceeași recomandare. Dacă îi iubesc așa mult, ar trebui să dea Marsilia armenilor”, a declarat liderul Turciei.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: