Există dovezi care indică faptul că avionul malaezian a fost doborât de o rachetă sol-aer care a fost lansată din zona controlată de separatiştii susţinuţi de Rusia, de pe teritoriul Ucrainei, a spus preşedintele american Barack Obama, într-o conferinţă de presă susţinută vineri.
Liderul de la Casa Albă a subliniat faptul că separatiştii nu ar fi fost capabili să doboare un avion aflat la 10.000 de metri altitudine dacă nu ar fi fost înarmaţi de Rusia. Totuşi, preşedintele american nu a putut preciza dacă doborârea avionului fost deliberată, argumentând că ancheta este în desfăşurare.
În acest scop, el a oferit sprijinul autorităţilor americane echipei de investigaţii, iar specialişti FBI şi ai autorităţii americane privind siguranţa transporturilor se îndreaptă deja spre ucraina.
Barack Obama crede că acest incident trebuie să fie „momentul trezirii la realitate ” al Europei, în relaţia cu Rusia şi s-a declarat pregătit ca SUA să impună noi sancţiuni dacă Rusia nu se conformează a aşteptărilor comunităţii internaţionale de a contribui la deescalarea situaţiei din regiune.
Până acum, spune Barack Obama, Moscova şi preşedintele Putin, care este în cea mai bună poziţie de a discuta cu separatiştii, nu şi-au manifestat influenţa asupra acestora în sensul impunerii încetării focului şi a începerii dialogului cu autorităţile ucrainene.
Iată care au fost, detaliat, declaraţiile preşedintelui american:
Despre prăbuşirea avionului
- Există dovezi că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată din zona controlată de separatiştii sprijiniţi de rusia, aflaţi în interiorul Ucrainei.
- Mai ştim că nu este pentru prima dată când un avion a fost doborât în estul Ucrainei. În ultimele săptămâni, separatiştii sprijiniţi de Rusia au doborât un avion de transport şi un elicopter ucrainean şi au revenindicat doborârea unui avion militar.
- Mai mult, ştim că aceşti separatişti au primit constant susţinerea Rusiei. Asta include arme şi antrenament. Include armament greu şi dispozitive antiaeriene.
Întrebat dacă avionul a fost doborât deliberat, dacă a fost luat ca ţintă, preşedintele a adoptat o atitudine moderată şi răspuns:
- Cred că este prea devreme să putem banui intenţiile celor care au lansat racheta sol-aer. ceea ce ştim şi spunem cu certitudine este că lansarea a avut loc din teritoriul controlat de separatiştii rusi.
- Cred că este important să nu ne pronunţăm înainte de a afla faptele. Urmează să aflăm, pe baza adunării informaţiilor, cine sau ce grup a ordonat lovitura şi cum s-a întâmplat.
Despre anchetă
- Trebuie să se facă o achentă internaţională credibilă. Consiliul de Securitate al ONU sprijină acastă investigaţie şi îi vom face pe toţi membri Consiliului, inclusiv Rusia, să respecte acest angajament.
- Pentru uşura investigaţiile, Rusia, separatiştii proruşi şi Ucraina trebuie să recurgă imediat la o încetare a focului. Dovezile nu trebuie să fie alterate, iar investigatorii trebuie să aibă acces la locul prăbuşirii
- SUA sunt pregătite să ofere ajutorul care este necesar. FBI şi Consiliul Naţional privind Siguranţa Transportului, care are experienţă în cooperarea cu partenerii internaţionali la acest tip de anchetă ajută deja şi sunt pe drum.
- Cred că este foarte important ca oamenii să facă diferenţă între fapte şi speculaţii. Nimeni nu poate nega adevărul relevat de imaginile îngrozitoare pe care le vedem cu toţii, toţi ochii sunt acum pe estul Ucrainei şi trebuie să ne asigurăm că adevărul este aflat.
Despre comportamentul Rusiei
- În mod repetat, Rusia a refuzat să ia măsurile necesare, concrete, pentru calmarea situaţiei. Am vorbit cu preşedintele Putin ieri, după impunerea sancţiunilor. A spus că nu este fericit că s-a întâmplat asta şi i-a replicat că am fost foarte clari, de la început, că vrem ca Rusia să acţioneze în sensul restaurării păcii în Ucraina, iar Rusia nu a făcut asta.
- Dimpotrivă, a continuat să încalce suveranitatea Ucrainei şi să susţină separatiştii violenţi. A eşuat în a-şi folosi influenţa şi a-i determina pe separatişti să se supună acordului de încetare a focului. de aceea am impus, împreună cu aliaţii noştri, costuri suplimentare Rusiei.
- Nu ar fi posibil pentru aceşti separatişti să facă ceea ce fac, să aibă echipamentul pe care îl au, iar, lăsând la o partea ceea ce s-a întâmplat cu avionul malaezian, un grup de separatişti nu poate doborâ avioane de transport militare, sau avioane de luptă fără echipament sofisticat şi antrenament care provine din Rusia.
- Ştim că violenţele care au loc sunt şi posibile şi graţie, în mare parte, ajutorului Rusiei. Iar ea poate să îi îndrume în altă direcţie.
- Dacă domnul Putin ia decizia să nu mai permită armament greu şi furnizarea de luptători pentru graniţa ruso-ucraineană, acest lucru nu se va mai întâmpla. Iar dacă asta se va opri, atunci separatiştii ar putea să intre în negocieri şi să ajungă la un acord politic pe care şi domnul Putin spune că şi-l doreşte.
- El este cel care are controlul asupra situaţiei şi, cel puţin până acum, nu şi l-a exersat.
Despre sancţiuni suplimentare impuse Rusiei
- I-am spus preşedintelui Putin că noi vrem să urmăm calea diplomatică. Dar asta înseamnă ca el şi guvernul rus să ia o decizie strategică.
- Vor continua să îi susţină pe separatiştii violenţi care vor să submineze guvernul Ucrainei? Sau sunt pregătiţi să coopereze cu guvernul ucrainean pentru a ajunge la o încetare a focului şi la o pace care să ţină cont de itneresele Ucrainei?
Despre partenerii europeni
- Cred că asta va fi cu siguranţă un moment de trezire al realitate a Europei şi a lumii, care vor înţelege consecinţele escaladării conflictului din estul Ucrainei, care nu sunt locale şi nici limitate.