Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri că acordă ministrului Finanţelor şi Guvernatorului BNR mandat de semnare a Scrisorii de intenţie cu FMI.
Obiecţiile preşedintelui Băsescu se păstrează
Obiecţiile ridicate anterior de preşedintele Băsescu rămân valabile: în scrisoarea cu FMI nu pot să apară nici creşterea taxelor pe combustibil, nici restructurarea unor credite ale populaţiei.
Traian Băsescu a oferit explicaţii: “Condiţia eliminării taxei de 7 eurocenţi nu o pun de dragul de a o pune. Premierul nu are nevoie de aceşti bani pentru Buget, ci pentru a umple buzunarele baronilor. Nu voi fi partenerul lui Victor Ponta la un act de corupţie instituţionalizată. Să nu apară în scrisoare nici celebra electorată. Proiectul este destinat să îi înşele pe români, ei vor plăti mai mult pentru că se prelungeşte perioada de rambursare.”
Preşedintele a declarat că, dacă în Scrisoarea de intenţie nu apar aceste două măsuri, va semna “imediat” documentul cu FMI.
Semnarea Scrisorii cu FMI şi aprobarea interimatelor de la guvern- “semn de oarecare stabilitate”
Şeful statului a afirmat, miercuri, că semnarea scrisorii cu FMI şi semnarea imediată a decretelor de numire a conducerii interimare a ministerelor părăsite de PNL “sunt semnale de oarecare stabilitate a României”.
“Am fost de acord să semnez decretele de numire a celor şapte miniştri interimari. În acest moment, Guvernul României are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce arată un guvern instabil. Am speranţa că planificarea premierului se va întâmpla pentru ca România să aibă un guvern legitim şi o majoritate parlamentară consolidată.”, a declarat Traian Băsescu.
Din discuţiile purtate de guvern cu delegaţia FMI, la începutul anului, reiese că taxa de 7 eurocenţi pe litru de combustibil nu va apare în documentele oficiale, chiar dacă aceasta va fi aplicată de la 1 aprilie.
“Fondul este flexibil şi insistă doar pe acoperirea deficitului creat prin amânarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Nici măcar modul de compensare nu va fi detaliat în scrisoare, dar este evident că până la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. După cum era de aşteptat, cele mai importante reduceri o să fie operate acolo unde s-au dat cei mai mulţi bani. Dacă la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfinţi o reducere de cheltuieli la aceste ministere”, au explicat pe data de 2 februarie surse apropiate negocierilor.
Pe de altă parte, aceleaşi surse au afirmat că experţii FMI au mandat să încheie negocierile în această a doua evaluare doar dacă înţelegerile primesc şi acceptul preşedintelui Băsescu.
Reprezentanţii FMI au propus ca deciziile privind accizele să nu fie trecute în scrisoarea de intenţie şi să fie la latitudinea Guvernului măsurile de compensare a deficitului bugetar de venituri din amânarea acestei accize, estimat pentru primul trimestru la 0,1% din PIB.
Schema fiscală de restructurare a creditelor populaţiei se află la nivel de propunere, discutată şi agreată cu reprezentanţii FMI. Iniţiatorul proiectului este ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, care a afirmat, pe 6 februarie, după prezentarea publică a proiectului, că măsura este menită să încurajeze consumul.