luni

22 iulie, 2024

22 decembrie, 2010

Nu cred ca exista cineva care ar manca gogosi dulci impreuna cu gogosari care au fost murati. Intr-un cuvant sunt lucruri care nu se potrivesc, simplu nu merg impreuna, nu au sens. Norocul meu este ca toate articolele pe care le-am publicat in viata mea pana in momentul cand am devenit “blogger” erau peer review (revizie paritetica), adica articolul respectiv era trimis la doi sau trei capcauni, fara numele autorului, pentru a vedea daca autorul respectiv bate sau nu campii si /sau subiectul justifica publicarea. Cand eram novice publicam cam un articol din trei trimise, mai tarziu sansele mele, prin experienta castigata, au devenit mult mai bune. Astazi va rog sa ma credeti ca public tot ce trimit, chestie de experienta.

Din nefericire, in zilele noastre controlul asupra informatiei devine aproape imposibil, in primul rand din cauta abundentei ei si din cauza sutelor de surse false sau inselatoare, daca doriti, cu care este plina media electronica. La ce ma refer – toata lumea a publicat astazi, fiecare cum il duce capul, despre nenorocul respingerii temporare alaturarii noastre la spatiul Schengen. Fiecare, bineinteles, asa cum l-a dus capul si informatiile pe care le avea.

Mare a fost mirarea mea sa citesc un articol in care erau o groaza de gogosi si ceva gogosari, scris de un bun jurnalist pe care personal il apreciez. Respectivul domn a comis o greseala pe care numai un novice o poate face in zilele noastre – a luat de buna o poveste care circula inca de pe timpul cand Sarkozy ne-a gonit o parte din tiganii care colonizau orasele franceze. Scrie omul nostru:


”Problema constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cu tehnologie franceza a fost ridicata in timpul vizitei presedintelui Nicolas Sarkozy la Bucuresti, in februarie 2008. Potrivit unor relatari din presa, ministrul de externe de atunci, Adrian Cioroianu a confirmat ca, in timpul intrevederii pe care a avut-o cu Traian Basescu, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a interesat de posibilitatea ca Romania sa cumpere tehnologie nucleara franceza. De atunci, Franta a inceput un lobby agresiv, miza fiind de cel putin 3 miliarde de euro.” (Franta, centrale nucleare si aderarea la Schengen. Fata nevazuta a unei afaceri)

Poate lucrul s-a intamplat, desi nu cred ca Sarkozy sau Basescu au consilieri atat de idioti care sa nu stie ca acest lucru este imposibil si ca nu exista nici o tehnologie in lume atat de generica, care poate face combinatia dintre reactoarele existente, de provenienta canadiana cu cele presupuse frantuzesti.

Deci, sunt sigur ca francezii vor sa vanda, poate noi dorim sa si cumparam, poate insa in alt proiect, in nici un caz pentru Cernavoda. Foarte neplacut pentru un bun jurnalist, care din nefericire a fost devorat de subiect in loc ca el sa-l guste cu finete.

P.S. Pentru jurnalistul pasionat si cititorii lui:


1. Tehnologia francezilor se bazeaza pe reactoare cu uraniu imbogatit, racite cu apa sub presiune (Pressurized Water Reactor – PWR).

2.Tehnologia utilizata la unitatile 1 si 2 de la Cernavoda e de tip CANDU (canadiana, CANada Deuterium Uranium) si e bazata pe uraniu natural (foarte usor imbogatit) si pe apa grea ca moderator/agent de racire.

3.Combinare a celor doua tehnologii in cadrul aceleiasi centrale nucleare este exclusa din foarte multe motive, greu de expus aici. Sursa este una din cele mai credibile in Romania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: