joi

18 aprilie, 2024

31 octombrie, 2018

Organizația Romanian Business Leaders (RBL) a avertizat autoritățile că lipsa lor de preocupare pentru investițiile publice afectează nu numai încrederea antreprenorilor în economie, ci „erodează nivelul de trai al angajaţilor din companiile româneşti” şi nu numai.

„Vidul de investiții publice va fi plătit în următorii doi ani şi, prin urmare, va fi sacrificat un nou ciclu de guvernare din perspectiva încrederii si a investițiilor în viitor”, sună avertismentul RBL emis miercuri, într-o întâlnire cu presa.

Deși anul 2018 ar fi trebuit să fie anul investițiilor publice, realitatea statistică și lipsa proiectelor de investiții din economia reală arată, de fapt, că „ultimii doi ani de guvernare sunt ratați din perspectiva investițiilor publice, care se situează la 3% din PIB, adică cel mai scăzut nivel din istoria țării”.


Lipsa de încredere a mediului de afaceri s-a concretizat în „absența proiectelor noi de investiții private de anvergură și a amânării celor deja decise”, ceea ce ține pe loc și activitatea companiilor românești – a declarat Dragoș Roșca, președintele RBL.

Investițiile modeste ca pondere în PIB reprezintă un barometru pentru viitorul nivel de trai al cetățenilor.

„Ne așteptăm ca lipsa investițiilor de acum să fie resimțită în doi ani. Toți contribuabilii români, nu doar antreprenorii, vor plăti pe termen mediu factura cheltuielilor de personal și a asistenței sociale din prezent”, a mai spus Dragoș Roșca (foto).

Din România pleacă anual peste 200.000 de români, potrivit oficialului RBL.


Pentru a evita „o compromitere pe termen lung a competitivităţii economice, antreprenorii şi managerii din RBL cer Guvernului să prioritizeze de urgenţă investiţiile publice şi digitalizarea administraţiei publice şi să accelereze dialogul cu mediul privat inclusiv prin preluarea de bune practici ale antreprenorilor şi ale organizaţiilor non-guvernamentale„, susține RBL.

Instrumentul salariului minim este folosit greşit

Pe de altă parte, creșterea salariului minim devine contraproductivă chiar și pentru zonele cu economie slabă, pentru care ar trebui concepută, dacă nu este calibrată după criterii și politici economice specifice.

„Județele cu economie slabă depind de investiţiile care contează pe forţă de muncă ieftină, în industria tehtilă, de pildă, nu pe cea foarte calificată. Or, investitorii îşi fac socoteala şi pleacă, în Ucraina sau altundeva”, a adăugat Dragoş Roşca.

Altfel, mediul de afaceri privat „nu mai așteaptă ridicarea nivelului minim, ci mărește salariile pentru a se putea dezvolta”

Dialogul surd

Problemele se agravează cu atât mai mult cu cât dialogul dintre mediul de afaceri cu guvernul a devenit unul al surzilor.

„A existat, la un moment dat un anume nivel de interes politic pentru proiectele de investiţii pe care mediul de afaceri le prezenta, dar acum peste acestea s-a aşternut praful, căci nu mai există dialog cu zona guvernamentală”, mai spune preşedintele RBL.

„Dialogul ar trebui să fie sincer, competent și să ducă la rezultate predictibile”, a spus și Dragoș Anastasiu (foto).

Problema este că „mai trebuie şi nişte oameni competenţi în funcţiile publice, sau cei care sunt competenți să fie lăsați să acceadă acolo”, a completat Dragoş Roşca.

 

„Să nu credeți că treaba noastră este să criticăm. Nu, 80 % din eforturile RBL sunt îndreptate spre programele noastre de dezvoltare, dar acestea sunt concepute astfel încât să dea rezultate în economie”, a spus Sergiu Neguț (foto), care a vorbit despre proiectele de sprijinire a capitalizării companiilor.

„Noi ne bumbăcim și ne gazăm diaspora care ne trimite acasă pe primele 8 luni 2,3 miliarde euro, comparabil cu investițiile străine directe”, a spus, la rândul lui, Dragoș Neacșu.

Fondurile europene – „o tristețe bacoviană”

„Cu fondurile europene este o tristețe bacoviană. E groasă, dacă vine doamna comisar și ne spune: hai faceți odată ceva cu infrastructura, cu spitalele, terminați cu parteneriatele public-private aiurea. Pierdem miliarde euro gratis de ani de zile și nu schimbăm perspectiva capacității noastre administrative”, a mai spus Dragoș Neacșu (foto).

Faptul că România nu reșușește să atragă aceste miliarde în infrastructură „nu ne ajută în niciun fel să fim mai buni sau mai bine pregătiți față de șocurile care vor veni. În următorii 2-3 ani o formă de recesiune va exista. Că ea va fi comparabilă cu 2008-2009 sau sub altă formă este greu de știut în momentul de față”, a avertizat reprezentantul RBL.

„Să realizăm acum tot felul de euforii, cadorizări, parcă ar fi ultima zi, ultimele trei ore de pe Titanic și vrem acum să ascultă toată muzica bună pe care nu am ascultat-o. Să cânte orchestra. Petrecere să fie. Nu se poate așa ceva. Nu vorbim despre lucrurile astea importante. Ne pierdem în detalii cu lucruri absolut minore”, a conchis Dragoş Neacșu.

Oficialul RBL a prezentat sistemul de pensii private și a pledat pentru oportunitatea ca acesta să poate face investiții pe termen mediu și lung în companii cu potențial de creștere și de valoaer adăugată.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru antreprenorii şi şefii de companii din mediul de business privat. Proiectele RBL sunt iniţiate şi dezvoltate pe bază de voluntariat de cei 200 de membri RBL, antreprenori şi executivi de top din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: