Australienii s-au trezit joi cu news feed-ul de la Facebook golit de orice știre locală sau internațională, după ce gigantul american a blocat tot conținutul media ca răspuns în dispute cu guvernul australian privind obligativitatea plății drepturilor de autor, anunță Reuters.
Guvernul australian a lansat o propunere legislativă care i-ar obliga pe giganții tech Facebook și Google să negocieze cu companiile media și să plătească pentru conținutul de pe rețelele sociale.
Scandalul durează deja de ceva vreme și a culminat recent cu decizia de a bloca distribuirea de conținut jurnalistic. Măsura a fost criticată rapid de producătorii de știri, de politicieni dar și de susținătorii drepturilor omului, toți acuzând că astfel este cenzurat accesul publicului la informații esențiale.
Criticile vin mai ales după ce pagini guvernamentale care vizau serviciile de sănătate și urgență, pagini privind acțiuni caritabile sau agenția de meteorologie au fost și ele blocate, Facebook recunoscând ulterior, potrivit BBC, că acestea au fost „victime colaterale”.
Guvernul australian a criticat vehement mișcarea companiei, transmițând că demonstrează „puterea imensă” pe care o au pe piață giganții social media. Totodată, oficialii guvernamentali mai spun că impactul asupra comunității este extraordinar de mare, în contextul în care în jur de 17 milioane de australieni accesează rețeaua socială lunar.
Mișcarea radicală a Facebook reprezintă o depărtare de Google, deținută de Alphabet Inc, după ce cei doi giganți au făcut ani la rând front comun împotriva solicitărilor de a colabora onest din punct de vedere financiar cu media clasice.