30 mai, 2011

Ratko Mladici face apel contra deciziei de extrădare la Haga. Fostul şef al sârbilor din Bosnia va denunţa hotărârea tribunalului din Belgrad, susţinând că este prea bolnav pentru a participa la procesul în care este inculpat de Tribunalul ONU pentru Crime de război. Familia sa spune că generalul este bolnav, dar magistraţii sârbi vor respinge, cel mai probabil, recursul. Mladici este acuzat de genocid şi crime contra umanităţii,pentur masacrul de la Srebreniţa, din 1995, în care au fost ucişi 7.500 de musulmani. Mii de oameni au ieşit în stradă, în acest weekend, în Serbia, pentru a protesta faţă de arestarea lui Ratko Mladici, pe care îl consideră un erou. Circa 100 de persoane au fost arestate în timpul ciocnirilor cu poliţia, la Belgrad. Ministerul Justiţiei are la dispoziţie 3 zile pentru a răspunde apelului, dar probabil decizia va fi luată mai rapid, mai ales că procurorul adjunct pentru crime de război a respins deja motivaţia legată de sănătatea precară a fostului comandant. Tribunalul de la Haga nu va anunţa ziua în care Mladici va sosi, dar există zvonuri privind trimiterea sa cu un avion pe timp de noapte. Între timp, acesta a negat, prin vocea fiului său, Darko, faptul că ar fi fost vinovat de masacrul de la Srebreniţa. (BBC News)

Germania va închide toate centralele nucleare în 2022. Coaliţia de guvernământ din Germania a căzut de acord asupra acestei date. Ministrul mediului, Norbert Rottgen, a făcut acest anunţ, după o reuniune a coaliţiei de guvernare, care început duminică şi s-a terminat luni dimineaţa. Cancelarul Angela Merkel a adus în discuţie etica energiei nucleare, după dezastrul de la Fukushima. În Germania au avut loc proteste antinucleare de stradă, după producerea accidentului din Japonia. Rottgen a anunţat că cele şapte reactoare vechi, care sunt deja suspendate, plus centrala nucleară de la Kruemmel, nu-şi vor relua activitatea. Alte şase centrale se vor închide până în 2021, iar ultimele trei în 2022. “Este o decizie definitivă. Nu se va preciza nicio clauză privind posibilitatea revizurii acestei hotărâri”, a spus oficialul german. “Rămân multe, multe întrebări ce trebuie luate în considerare. Când vrei să ieşi de undeva, trebuie să demosntrezi cum va funcţiona schimbarea şi cum putem să avem provizii de energie durabilă şi sustenabilă”, a spus şi Merkel, înainte de întâlnirea cu partenerii de coaliţie. (BBC News)

Noi victime în Siria, în încercarea de a reprima protestele din ţară. Forţele de securitate siriene au ucis cel puţin 11 civili şi au rănit mulţi alţii, duminică, după cum a declarat un activist pentru drepturile omului. Campania militară continuă spre centrul ţării, pentru înăbuşirea revoltelor contra regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Tancurile şi artileria grea au tras asupra populaţiei din Talbiseh şi Rastan şi a câtorva sate de lângă Homs. Sunt cele mai recente locaţii care se află sub asediul armatei preşedintelui sirian, de la sfărşitul lunii aprilie, când au început represaliile, în sudul Siriei. “Soldaţii sunt acum în Talbiseh. Intră în case şi arestează oamenii”, a declarat un rezident al oraşului de 60.000 de locuitori, într-un interviu realizat, telefonic, pe fondul zgomotului produs de gloanţele ce se auzeau în oraş. (The Guardian)


Un secretar de stat francez a demisionat după ce a fost acuzat de hărţuire sexuală. Este primul caz de victimă politică produsă de cazul fostului şef al FMI Dominique Strauss-Kahn. Premierul Francois Fillon a anunţat că el şi preşedintele Nicolas Sarkozy au acceptat demisia oficială a lui Geroges Tron, secretar de stat pentru administraţia publică. Două femei  (34 şi 36 de ani) l-au acuzat pe Tron (53 de ani) de repetate agresiuni sexuale, între 2007-2010, când au lucrat pentru el laprimăria Draveil, lâmgă Paris, unde acest este primar. Cele două femei au declarat că s-au simţit încurajate să depună plângere contra lui Tron, după demascarea şi arestarea lui Strauss-Kahn. Ele au precizat că totul a început cu un masaj la picioare, în şedinţe de reflexologie, dar bărbatul a mers mult mai departe. Tron a recunoscut că le-a atins pe femei, dar susţine că doar în contextual practicii masajului alternative. Tron ar putea fi acuzat de hărţuire sexuală sau viol, dacă se confirmă acuzaţiile femeilor, a anunţat un procuror francez. (The New York Times)

Obama promite ajutor sinistraţilor din Joplin, oraşul afectat de tornadă. Preşedintele American a vizitat zona, pentru a comemora victimele uneia dintre cele mai dezastruoase furtuni din istoria americană şi pentru a oferi ajutor din partea autorităţilor americane în reconstrucţia oraşului. “Nu plecăm nicăieri”, le-a spus Obama oamenilor, în timpul unei ceremonii ce a avut loc la Universitatea Missouri, unde a ţinut un discurs, după ce a vizitat oraşul. “Vom fi alături de voi, la fiecare pas, până când Joplin este restaurat şi comunitatea se repune pe picioare”, a promis preşedintele. Tornada a ucis 139 de oameni, din oraşul de 50.000 de locuitori, 40 de persoane fiind încă date dispărute. Au avut loc 1.314 uragane în SUA, în 2011, comparativ cu 1.282 în 2010, fiind unul dintre cei mai dezastruoşi ani, din acest punct de vedere. Obama s-a plimbat prin oraş, pentru a putea vedea casele, maşinile, magazinele şi restaurantele distruse, copacii smulşi din rădăcină; şi pentru a vorbi cu supravieţuitorii şi echipele de salvare. (The Telegraph)

Avocaţii îşi oferă serviciile pentru apărarea lui Gaddafi. Fostul ministru de externe francez Roland Dumas, a cărui carieră a fost distrusă de un scandal şi care a fost avocat al lui Saddam Husein, a apărut în Tripoli, duminică, împreună cu Jacques Verges, un bărbat supranimit “Avocatul diavolului” pentru că i-a apărat pe Klaus Barbie şi Carlos Şacalul. Cei doi au sosit în Libia pentru a prleua un caz contra NATO deschis de 13 familii care şi-au pierdut rudele într-un raid aerian al Alianţei. Cei doi au anunţat că sunt gata să-l apere şi pe colonelul Gaddafi, la Curtea Penală Internaţională, dacă va fi nevoie şi vor fi chemaţi. “Dacă ni s-ar cere acest lucru, am spune da”, a declarat Dumas (88 de ani). “Dar nu credem că acest lucru se va întâmpla”, au precizat cei doi. Procurorul Luis Moreno Ocampo a cerut judecătorilor să emită mandate de arestare contra lui Gaddafi şi a altor doi membri importanţi ai regimului său, pentru acuzaţia  de crimă contra umanităţii şi înăbuşirea brutală a revoltelor. (The Washington Post)

Trei sferturi dintre maltezi au votat “pentru” legalizarea divorţurilor. Într-un referendum ce a avut loc sâmbătă, marea majoritate a maltezilor au votat pentru simplificarea procedurilor de divorţ, a anunţat premierul Lawrence Gonzi. Malta, o ţară majoritar catolică, este singurul stat din UE unde divorţul nu este permis, iar în rarele cazuri în care este acceptat, este tergiversat timp de opt ani. Rezultatele referendumului consultative au arătat că 72% dintre cei care s-au prezentat la vot doresc legalizarea divorţului. “Chiar dacă nu este ceea ce ne-am dorit, acum e datoria noastră să punem în practică dorinţa majorităţii”, a precizat Gonzi. Acesta a participat într-o campanie împotriva divorţului, dar a declarat că acum rămâne la latitudinea Parlamentului să iniţieze un proiect legislative pentru leaglizarea desfacerii căsătoriilor. Biserica Catolică, cu o influenţă foarte mare asupra locuitorilor arhipelagului, a susţinut, de asemenea, o campanie pentru ca oamenii să voteze “nu” la referendum, dar se pare că nu a avut succsul scontat. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: