1 iunie, 2011

Ratko Mladici a fost extrădat la Haga. Fostul şef al armatei sârbilor bosniaci a fost transportat, marţi, cu avionul, în Olanda, unde va fi judecat de Tribunalul ONU pentru crime de război. Un tribunal din Belgrad a respins apelul contra deciziei de extrădare a fostului general. Mladici este acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, săvârşite în timpul conflictului din Bosnia, între 1992-1995. Avocatul său susţinuse că Mladici este prea bolnav pentru a fi judecat, dar doctorii sârbi au hotărât că starea de sănătate îi permite să fie extrădat. Mladici (69 de ani) a fost arestat, joia trecută, în satul Lazarevo, la nord de Belgrad, după ce fusese căutat de autorităţi timp de 16 ani. Generalul a fost transferat la închisoarea Tribunalului Internaţional pentru fosta Iugoslavie, urmând a fi examinat medical, zilele următoare, înainte de a apărea în proces. Marţi, generalul Mladici a primit permisiunea de a vizita mormântul fiicei sale, Ana, cu stricte măsuri de securitate. (BBC News)

Suspectul principal în cazul uciderii jurnalistei Anna Politkovskaya, arestat. Autorităţile ruse l-au reţinut, în Cecenia, pe Rustam Makhmudov, bărbatul acuzat că ar fi împuşcat-o pe Politkovskaya în 2006. Jurnalista care investiga abuzurile asupra drepturilor omului în Cecenia şi nivelul mare al corupţiei din Rusia, a fost împuşcată în blocul în care locuia, în urmă cu 5 ani. Suspectul va fi transportat la Moscova pentru a fi interogat.nDoid intre fraţii lui Rustam Makhmudov, Dzhabrail şi Ibragim, au fost achitaţi în 2009, împreună cu un al treilea bărbat cercetat pentru asasinarea jurnalistei. Rustam Makhmudov reuşise să se ascundă până acum şi a evitat arestarea. (The Guardian)

Iranienii au ţinut în aer, două ore, avionul Angelei Merkel. Cancelarului german nu i s-a permis, timp de două ore, să-şi continue zborul spre India, pe deasupra Iranului.  Avionul în care se afla oficialul german a fost nevoit să survoleze Turcia până la primirea permisiunii din partea autorităţilor de la Teheran. Germania l-a convocat pe ambasadorul Iranian la Berlin pentru a explica incidental. Săptămâna trecută, UE a extins sancţiunile economice contra Iranului, din cauza lipsei progreselor în discuţiile despre programul nuclear. ”N-am mai trăit aşa ceva niciodată”, a spus purtătorul de cuvânt a lui Merkel, Steffen Seibert, adăugând că incidentul a fost “cel puţin ciudat”. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a comentat decizia de a-l convoca pe ambasadroul iranian, spunând că este “absolut inacceptabil” ca avionul cancelarului german să fie reţinut două ore în zbor. “Acest gest demonstrează lipsă de respect pentru Germania şi nu vom accepta acest lucru”, a mai spus oficialul de la Berlin. (BBC News)


Hamid Karzai avertizează NATO în privinţa uciderii civililor. Preşedintele afgan a avertizat responsabilii Alianţei Nord-Atlantice că orice nou bombardament în care vor muri civili va fi considerat atac asupra populaţiei afgane. Declaraţia vine la trei zile de la un atac aerian în care au fost ucişi 14 civili în sudul Afganistanului, potrivit autorităţilor de la Kabul. “Acesta este ultimul meu avertisment către forţele NATO: niciun atac asupra civililor nu va mai fi tolerat”, a spus Karzai. El a adăugat că forţele internaţionale se transformă din trupe ce luptă contra terorismului în trupe ce luptă contra poporului afgan. Comandantul forţelor NATO din Afganistan, generalul David Petraeus, împreună cu alţi doi generali au prezentat “scuze sincere”, luni, pentru atacul aerian în care au fost ucişi 9 civili în provincial Helmand. Karazi susţine însă că au fost ucişi 10 copii, două femei şi doi bărbaţi. (CNN)

Criterii dure pentru acordarea permiselor de muncă străinilor, în Franţa. O circulară distribuită prefecturilor franceze impune noi criterii pentru emiterea documentelor de muncă. Prefecţii, împreună cu ministrul de interne Claude Guéant, au decis nivelul până la care trebuie redusă imigraţia legală în Franţa. “Trebuie să tindem împreună să reducem până la jumătate, anul viitor, fluxul imigraţiei legale, până la 20.000 de permise de muncă”, precizează documentul. Circulara este semnată şi de ministrul muncii, Xavier Bertrand, şi se referă exclusiv la imigraţia profesională, furnizând noua grila ce va sta la baza deciziei de acordare sau respingere a unui permis temporar de muncă în Franţa. “Este nevoie de o abordare calitativă şi selectivă a angajaţilor străini, avâd în vedere impactul asupra locurilor de muncă al unei dintre cele mai grave crize economice din istorie”, susţin miniştrii francezi. Prioritate vor avea francezii sau rezidenţii străini care trăiesc în Franţa, înregistraţi deja în bazele de date. Normele vor proteja şi imigranţii contra oricăror forme de exploatare, în special pe cei necalificaţi, consideră autorităţile franceze. (Le Figaro)

Organizatorul atacurilor din 11 septembrie va fi judecat la Guantanamo. Khalid Sheikh Mohammed şi alţi patru complici ai săi vor fi judecaţi la închisoarea militară americană Guantanamo din Cuba, şi nu de către o instanţă civilă, au anunţat procurorii. Aceştia cer pedepasa cu moartea pentru terorişti. Cei cinci bărbaţi au fost acuzaţi de participarea în atentatele teroriste din SUA, dar acele acuzaţii au fost retrase în 2009, când administraţia Obama a sperat să închidă baza militară de la Guantanamo şi să judece suspecţii terorişti în tribunale civile. Suspecţii sunt acuzaţi de conspiraţie, crimă, încălcarea legilor războiului, atac asupra civililor, atacarea obiecivelor civile, cauzarea intenţionată a unor răni grave, distrugerea proprietăţii, deturnarea avioanelor şi terorism. Aceleaşi acuzaţii le-au fost aduse şi în februarie 2008, dar procesul a fost sistat când Barack Obama a cerut o investigaţie a sistemului de judecată militar. În noiembrie 2008, procurorul general Eric Holder, anunţase că cei cinci suspecţi vor fi judecaţi de o curte civilă din New York. (The Telegraph)

Protestatarii spanioli decid azi dacă mai rămîn în piaţa centrală din Madrid. Organizaţia Democracia Real Ya, care a pus la cale demonstraţiile începute în 15 mai, contra clasei politice spaniole, pregăteşte un protest la nivel global, pentru 15 octombrie. Grupul format în majoritate din tineri, dar şi şomeri mai în vârstă, strânge semnături pentru a cere o reformă a sistemului electoral spaniol şi o participare mai mare a cetăţenilor în procesul democratic. Între timp, manifestanţii din Piaţa del Sol din Madrid vor decide, miercuri, dacă mai rămân acolo sau nu. În Barcelona, autorităţile locale au început o investigaţie legată de ciocnirile dintre poliţie şi protestatari, de vineri. Atunci municipalitatea a declarat că dorea doar să mute corturile tinerilor instalaţi în piaţa centrală, pentru a face curăţenie în zonă, după două săptămâni. Un ofiţer de poliţie, care a participat la acţiune, este cercetat şi pentru incitare la violenţă contra protestatarilor, după ce a postat pe pagina sa de Facebook injurii şi mesaje instigatoare. (El Pais)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: