marți

4 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 septembrie, 2022

Ratele pentru casele magistraților și grefierilor ar putea fi plătite de la bugetul de stat. Asta prevede un proiect de lege aprobat marți în Comisia juridică a Senatului. Unul dintre argumentele din expunerea de motive este acela că polițiștii și militarii beneficiază deja de o astfel de măsură.

Potrivit unui proiect inițiat de deputatul PNL de Iași Alexandru Muraru (foto) și susținut de 20 de colegi de partid și un deputat UDMR, magistrații detașați în țară ar putea primi bani pentru a-și acoperi ratele la casă, în loc de clasica chirie lunară. De aceeași măsură ar putea să beneficieze și grefierii.

4 avize favorabile, 2 avize negative

Proiectul a primit anterior avize favorabile de la guvern (cu observații, cea mai importantă fiind că veniturile magistraților sunt superioare celor obținute de polițiști și militari), CSM (cu propuneri de îmbunătățire, în sensul extinderii facilității și la locuinte construite, nu doar cumpărate), Consiliul legislativ și Comisia pentru buget.


Avize negative au fost transmise de la Consiliul Economic și Social (CES) și Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități.

Argumentele inițiatorilor

Inițiatorii spun că prin acest proiect bugetul de stat ar avea de câștigat. Ratele pentru casă se plătesc o perioadă limitată, în timp ce chiriile se decontează chiar și după ce magistrații ies la pensie.

Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL, afirmă: ”Este important ca magistratul să se gândească la activitățile pe care le are ca magistrat când judecă cazurile, și să nu aibă probleme cu chiria sau cu rata. Reprezintă un proces bun și pentru piața economică imobiliară a României”.

Deși neasumat prin semnături, proiectul pare că are și susținerea parlamentarilor PSD. Mihaela Moagher, senator PSD: ”Nu are impact bugetar și doar se pot folosi acei bani care oricum le sunt cuveniți pentru detașări și în alt scop, pentru a achita ratele.”

Salariile din sistem


Au existat și contestatari, în contextul în care magistrații au deja pensii și salarii cu mult peste media majorității românilor.

Spre exemplu, salariul unui judecător de rang înalt poate ajunge până la 26.000 de lei brut, iar un grefier primește până la 10.000 de lei brut.

Pensiile magistraților ajungând, în medie, la peste 20.000 de lei.

Măsura ar urma să se aplice atât pentru magistrații și grefierii care au deja rate la bancă, dar și pentru cei care abia acum se gândesc să își cumpere o casă.

Proiectul fusese anterior depus greșit la Camera Deputaților, pe 19 aprilie. Proiectul ar trebui să fie aprobat de plenul Senatului și de Camera Deputaților și promulgat de președinte.

***

(Citiți și:Cristian Grosu / Cum am ajuns noi statul paralel”)

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: