vineri

26 aprilie, 2024

25 septembrie, 2020

Rata şomajului a fost de 5,4% în al doilea trimestru al anului, în creștere cu 1,1 puncte procentuale (circa 25%)  față de cea înregistrată în primul trimestru, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

Pe sexe, ecartul dintre șomajul înregistrat în rândul bărbaților și cel înregistrat în rândul femeilor a fost de 0,5 puncte procentuale (5,6% la bărbaţi faţă de 5,1% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 0,6 puncte procentuale (5,7% în mediul rural, faţă de 5,1% în mediul urban).

Pe grupe de vârstǎ, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

Rată de ocupare în scădere


Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul II al anului 2020, de 65,2%, în scădere faţă de trimestrul anterior cu 0,2 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (73,6%faţă de 56,4%la femei) şi la persoanele din mediul urban (66,1% faţă de 64,0% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,4%.

Absenteismul la locul de muncă a crescut în timpul pandemiei

Un alt efect al pandemiei (pe lângă creșterea ratei șomejului și scăderea gradului de ocupare) a fost creșterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care, deși au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referință, fiind în concediu – de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activității pentru diverse motive, etc.).

Numărul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici măcar o oră în săptămâna de referință a fost în trimestrul II 2020 de 841.000 de persoane (9,9% din populația ocupată), de peste patru ori mai mare față de trimestrul 1 2020 și de peste 7 ori mai mare față de trimestrul corespunzător al anului precedent.


Potrivit INS, 58% dintre angajații care au lipsit de la locul de muncă au indicat drept motiv dificultățile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clienților sau a comenzilor). Puțin peste o cincime dintre persoanele absente (21,7%) s-a aflat în concediu de odihnă (inclusiv zile libere, sărbători, recuperare), iar 0,4% au absentat pe motiv de boală. 19,9% dintre persoanele absente au indicat alte motive (printre care concediu fără plată, concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani etc.).

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: