vineri

19 aprilie, 2024

28 iunie, 2019

Compania italiană Fincantieri și-a retras vineri contestația depusă împotriva licitației pentru corvetele Armatei Române, așa încât nu mai există niciun motiv pentru amânarea anunțului privind rezultatul competiției cu o miză de 1,6 miliarde de euro.

Cea mai bună ofertă, ca preț, a fost făcută de societatea de stat franceză Naval Group, iar presa pariziană a acuzat, după apariția contestației italienilor, că Liviu Dragnea ar fi încercat să îi blocheze pe cei de la Naval Group.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, contactat de Digi24.ro, a spus că se află la Bruxelles și nu știe ce se întâmplă. Întrebat dacă este adevărat că italienii au renunțat la contestarea licitației, ministrul a răspuns: ”Așa am auzit, nu e nimic oficial”.


Pe site-ul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) apare însă deja retragerea contestației de către compania Italiană, precum și o solicitare de la competitorii francezi – Naval Group – de a consulta dosarul.

Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) sunt cei trei competitori în această licitaţie, iar presa a scris că acestea au depus oferete de 1,2 miliarde euro, de 1,25 miliarde, respectiv 1,34 miliarde euro.

Sumele nu au fost confirmate oficial.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, l-a eliberat din funcţie, la începutul lunii iunie, pe Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, în urma unei analize care a arătat „necesitatea relansării şi reenergizării” managementului acestui department „responsabil de activitatea de înzestrare”.


Andrei Ignat era un apropiat al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, și a fost implicat în blocarea licitației pentru corvete, al cărei câștigător urmează să fie anunțat în perioada următoare, potrivit unor surse din cadrul MApN, citate de Mediafax.

„Decizia politică de asigurare a nivelului de două procente din PIB pentru bugetul Apărării trebuie să fie transpusă, în opinia ministrului, într-o manieră dinamică la nivelul structurii ce gestionează programele majore de înzestrare ale Armatei României”, spune în final comunicatul care anunță demiterea lui Andrei Ignat.

Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată în ianuarie de către MApN. Departamentul pentru Armamente, condus de Andrei Ignat, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor ”suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”, de natură ”să afecteze realizarea interesului naţional de securitate” în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial Corvetă multifuncțională.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: