sâmbătă

27 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2018

România este acum la răscruce – poate merge spre iliberalism sau își poate consolida poziția în UE, afirmă Guy Verhofstadt (foto), liderul grupului ALDE din PE, într-o scrisoare de răspuns transmisă lui Călin Popescu Tăriceanu.

Politicianul belgian îl atenționează pe președintele Senatului că totul depinde de răspunsul pe care-l va da majoritatea parlamentară la o întrebare decisivă în acest moment – va implementa sau nu, în totalitatea, recomandările Comisiei de la Veneția privind modificarea legilor Justiției și a codurilor penale?


Avertismentul apare în răspunsul trimis la scrisoarea pe care Călin Popescu Tăriceanu le-a trimis-o colegilor din grupul european ALDE , în care să îşi exprime dezamăgirea faţă de conţinutul rezoluţiei adoptate de PE.

Primul lucru pe care oficialul european se grăbește să-l clarifice e acuzația că deciziile privind România au fost luate în necunoștință de cauză.

Principalele fragmente din scrisoarea lui Guy Verhofstadt, scrisoare prezentată de Ziare.com:

  • ”Am fost surprins de plângerea dvs. că rezoluția a fost pregătită „fără consultări”, bazată pe informații „părtinitoare”, în căutarea „unor interpretări ale procurorilor” ale Parlamentului European. După cum știți, este tocmai contrariul: această rezoluție a fost rezultatul unei comunicări intensive între interlocutorii Parlamentului European și guvernul român, precum și Grupul ALDE în Parlamentul European și partidul dumneavoastra
  • „In permanenta mesajul nostru a fost acelasi: Romania e la o rascruce. Sunt cateva reforme legislative in desfasurare sau incheiate care genereaza preocupare cu privire la mentinerea echilibrului puterilor si a statului de drept.”
  • „De la aceasta rascruce, Guvernul poate alege sa mearga pe calea iliberala, folosind actuala majoritate parlamentara” sau, dimpotriva, „poate alege calea respectarii recomandarilor Comisiei de la Venetia, implementand reformele in concordanta cu acestea”, se mai arata in document.
  • „Alegand a doua cale, Guvernul poate fortifica vitalitatea, coerenta si stabilitatea societatii romanesti, si poate intari locul ei in interiorul UE si, in cazul vostru, in familia ALDE”.
  • „Cand ne vom intalni in aceasta saptamana, la Bucuresti, sper sa aud de la tine raspunsul la intrebarea pe care o tot pun inca de la prima noastra intalnire pe aceasta tema, avuta in acest an: Veti implementa in totalitate recomandarile Comisiei de la Venetia si ii veti cere sprijinul, astfel incat reformele mentionate sa fie puse in deplin acord cu normele statului de drept si principiile Uniunii Europene? Pentru ca totul depinde acum de raspunsul vostru.Asa cum am spus si la dezbaterile din sedinta plenara de pe 3 octombrie: Nu urmati calea iliberala! Nu in numele vostru si cu siguranta nu in numele nostru!”

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând în raportul MCV prezentat pe 13 noiembrie suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt și implementarea reocmandărilro Comisiei de la Veneția.


De asemenea, Parlamentul European a adoptat, în aceeași zi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul documentului semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare, avertizând că există riscul subminării independenţei justiţiei şi a acţiunilor anticorupţie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: