joi

28 martie, 2024

14 octombrie, 2020

Pandemia Covid-19 a adâncit criza în care se află democrația la nivel global, a oferit guvernelor o justificare pentru amânarea proceselor electorale, pentru a reduce la tăcere presa și disidenții și pentru a îngreuna tragerea la răspundere, arată raportul Democracy under Lockdown, prezentat miercuri de organizația Freedom House.

Mai multe guverne naționale s-au folosit de pandemie pentru a intensifica supravegherea cetățenilor și pentru a introduce tehnologii considerate intruzive înainte de apariția acestei crize, spune analiza organizației cu cu sediul la Washington.

Guvernele s-au folosit de pandemie pentru a-și aroga puteri speciale dincolo de ceea ce era necesar pentru protejarea sănătății publice, iar prin intermediul instrumentelor primite în această situație de urgență au intervenit în sistemul judiciar și le-au impus oponenților politici restricții fără precedent, arată raportul.

(Citiți și: ”Interviu Jeanette Hofmann / Corona-Apps și Bio-supravegherea: ”Noi nu avem controlul asupra felului în care ar putea fi folosită în viitor.””)


Tot sub pretextul pandemiei a fost extinsă supravegherea și s-au implementat tehnologii ce erau considerate intruzive înaintea apariției noului coronavirus, mai arată analiza Freedom House, care consacră un segment important evoluțiilor din online, unde se constată o intesificare a supravegherii.

„Pandemia accelerează dependenţa societăţii de tehnologiile digitale, într-un moment în care internetul devine tot mai puţin liber. Fără garanţii adecvate pentru viaţa privată şi stat de drept, aceste tehnologii pot fi cu uşurinţă reconvertite în (instrument de – n.red.) reprimare politică”, a avertizat preşedintele ONG-ului, Michael Abramowitz, la prezentarea documentului.

Principalele constatări:

  • De la debutul pandemiei, starea democrației și respectarea drepturilor omului s-a înrăutățit în 80 de țări. O deteriorare mai accentuată se constată în statele puternic represive.
  • 64% dintre experții consultați au fost de acord că impactul Covid-19 asupra democrației și drepturilor omului va fi predominant negativ în țara lor în următorii trei până la cinci ani
  • Impactul este mai puternic în ceea ce privește  transparența datelor, corupția, protecția populației vulnerabile și abuzul de putere al guvernelor.
  • Cel puțin 91 din cele 192 de țări evaluate au impus restricții mass-mediei, ca parte a răspunsului la pandemie
  • Protestele au fost restricționate, dar nu interzise. Deși în 158 de țări au fost impuse restricții privind demonstrațiile,  în peste 90 de țări a avut loc cel puțin un protest semnificativ, de la începutul pandemiei. Amy Slipowitz, coautor al acestui raport, a declarat miercuri că erodarea drepturilor politice și a libertăților civile . “The erosion of political rights and civil liberties began long before the pandemic, but people in every region of the world are clearly committed to reclaiming their freedom.”

Pentru al şaselea an consecutiv, China este clasată pe ultimul loc în ceea ce privește libertatea în spațiul online.

Amânarea alegerilor, abuz de putere

Printre exemplele de abuz practicate de guverne este menționată și amânarea alegerilor – între ianuarie și august 2020, alegeri naționale au fost amânate în nouă state, iar cele locale, într-un număr mult mai mare de țări.


Atunci când s-au organizat, unele dintre scrutiniri au fost afectate din cauza lipsei unei pregătiri adecvate pentru a avea un proces de votare în siguranță.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: