miercuri

24 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2013

Din suma totală de 135,6 milioane de euro plăți executate, 9,6 miliarde au fost cheltuite pentru construirea a 1.274 km de străzi și a 950 km de cale ferată, iar 7,8 miliarde de euro au fost atribuiți cercetării, potrivit Raportului financiar al UE pe anul 2012.

Comisia Europeană a publicat marți Raportul financiar pe 2012, raport ce arată că 94 % din bugetul total al UE, de 135,6 miliarde euro, a fost alocată pentru cercetători, studenți, întreprinderi mici și mijlocii, orașe, regiuni și ONG-uri din întreaga Europă:

  • Fondul de coeziune a contribuit anul trecut cu 9,6 miliarde euro la construirea a 1.274 km de străzi și a 950 km de cale ferată
  • Cercetarea a primit 7,8 miliarde de euro, pentru cele 17.374 de cereri de finanțțare primite din întreaga Uniunea
  • 1,2 miliarde EUR au fost investite în învățarea pe tot parcursul vieții
  • Ponderea cheltuielilor administrative (salarii, pensii, clădiri…) a rămas stabilă în 2012, reprezentând 6 % din bugetul total al UE.

Principalii beneficiari

  • În termeni absoluți, beneficiind de 15,7 miliarde de euro, Polonia a fost destinatarul principal al fondurilor acordate de UE (urmată de Spania și Franța).
  • Dacă se raportează volumul finanțării UE la venitul național brut, Estonia este principalul beneficiar, fiind urmată de Letonia și Lituania.
  • Germania (urmată de Franța, Marea Britanie și Spania) a rămas beneficiarul principal al fondurilor UE în domenii precum cercetarea și inovarea.
  • Polonia a beneficiat în cea mai mare măsură de finanțarea în materie de coeziune.
  • Franța a fost cel mai important beneficiar al fondurilor agricole, urmată de Germania, Spania și Italia. Țările de Jos au fost beneficiarul principal în ceea ce privește spațiul de libertate, securitate și justiție, în timp ce Italia, urmată de Belgia, se situează pe primul loc în ceea ce privește fondurile obținute de la bugetul UE, în cadrul secțiunii dedicate „cetățeniei”.

Contribuțiile la bugetul UE

Suedia, Danemarca și Germania sunt cei mai importanți contribuabili neți.


Cele mai mari economii aduc contribuția cea mai importantă la bugetul UE. În 2012, avuția (exprimată cu ajutorul indicatorului VNB) a contribuabililor neți a crescut cu 2,4 % în medie, în timp ce VNB-ul beneficiarilor neți a rămas practic neschimbat din cauza crizei economice. Bugetul UE este întemeiat pe principiul solidarității; astfel se explică de ce, în anumite cazuri, contribuțiile nete au crescut, explică un comunicat al Comisiei Europene.

Mai mult, majoritatea statelor membre au îmbunătățit execuția fondurilor aferente politicii de coeziune și altor programe de investiții care le-au fost alocate și au primit mai multe fonduri în temeiul politicii agricole; acești factori explică, de asemenea, creșterea redusă a contribuțiilor din partea contribuabililor neți.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: