11 septembrie, 2015

pensie-bancomatPotrivit datelor communicate de INS, în trimestrul II 2015 pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 886 lei (892 lei pe total pensionari), valoare care s-a păstrat neschimbată față de trimestrul precedent. Raportat la câștigul salarial mediu net, pensia încasată de persoanele cu stagiu complet de cotizare a scăzut, însă, la 58,6%, de la 60,8% în trimestrul precedent.

De reținut, însă, o comparație mai apropiată de realitate ar trebui făcută cu ”veniturile de natură pensională” ( necalculate de INS), din moment ce câștigurile salariale includ orice beneficii care sunt asimilate cu o sumă echivalentă în bani, în timp ce pensiile nu includ beneficiile de care se bucură pensionarii în materie de sănătate, transporturi, turism etc.

În raport cu același trimestru de anul trecut, pensia medie de asigurări sociale de stat s-a majorat cu 4,9%, urmare a creșterii valorii punctului de pensie cu cinci procente, de la 792,70 lei la 830,20 lei.

Dintre beneficiari, peste creșterea medie s-au situat cei care au atins vârsta legală de pensionare (cu sau fără a avea și vechimea minimă legală cerută) și urmașii celor decedați care au beneficiat de pensie de asigurări sociale.

tabel 1
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Creșterea a fost mai mică pentru cei pensionați anticipat (doar +2,4%, evoluție în conformitate cu politica de descurajare a ieșirii timpurii din activitate) și persoanele încadrate în diferite grade de invaliditate (+0,5%, urmare a unui control mai strict în privința stării lor reale de sănătate).

Singura formă de pensionare care a înregistrat o valoare mai mică a drepturilor acordate de stat a fost pensionarea anticipată parțială ( -1,3%, tocmai în ideea de a limita beneficiile oferite celor care părăsesc ”câmpul muncii” fără a îndeplini minimul de condiții legale de vârstă și/sau vechime).

De subliniat, deși numărul total de pensionari s-a diminuat cu 49 de mii față de acum un an, pe partea de asigurări sociale de stat numărul lor a continuat să crească ușor ( +2 mii persoane). Cu alte cuvinte, toată scăderea numerică s-a concentrat pe zona celor care au lucrat în trecut în agricultură și nu au figurat în sistemul asigurărilor sociale.


Una peste alta, indexarea cu 5% pe anul 2015 a punctului de pensie s-a făcut în condițiile în care numărul de pensionari s-a diminuat cu 0,7% de la începutul anului în curs și se află pe un trend descendent, dar concentrat pe zona pensiilor mici.

De reținut, creșterea venitului salarial mediu net între trimestrul doi din 2014 și trimestrul doi din 2015 a fost de 7,4% (de la 1.701 lei la 1.827 lei). Adică s-a situat peste creșterea înregistrată de pensiile pe care le susțin prin taxarea venitului brut pe partea de contribuții de asigurări sociale și ar fi dus la echilibrarea bugetului asigurărilor sociale dacă nu s-ar fi redus cu cinci puncte procentuale partea de contribuție localizată la angajator.

Numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare a crescut cu aproape 30%

Numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul de venituri de 400 lei pe lună ( așa-zisa ”pensie socială”) a crescut considerabil (+29%) și a ajuns la circa 622 de mii de persoane, adică aproape 12% din numărul total de pensionari. Este urmarea directă a majorării de la începutul anului în curs a fostei valori de 350 lei, ce fusese stabilită tocmai de la 1 octombrie 2009.

Sporul cel mai important s-a produs pe zona celor proveniți din sistemul asigurărilor sociale, care au contribuit pe parcursul activității lor productive la bugetul asigurărilor sociale din vremea lor, dar cu valori relativ reduse. Creșterea a fost mai mică pe segmentul beneficiarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori (+15%), urmare a ”ieșirilor pe cale naturală din sistem”.

tabel2Procentajul celor nevoiți să apeleze la ajutorul dat de stat pentru a ajunge la suma de 400 lei pe lună a urcat la 29,2% în rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori și care s-au ales cu drepturi foarte mici la pensie.În rândul pensionarilor de asigurări sociale de stat, acest procentaj este mai mic, de 10,4%.

Totuși, el arată o creștere destul de evidentă a numărului celor care nu au reușit în toți anii de activitate să obțină nici măcar o medie de jumătate din venitul salarial taxat de stat. Deja, mai mult de un pensionar din zece se află în această situație iar, în perspectivă, se conturează o mutare a accentului dinspre pensia cuvenită pe bază de contributivitate spre ajutorul din partea statului pentru atingerea venitului minim legal.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: