vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 aprilie, 2014

Corpul de control al primului – ministru va trimite Parchetului General Raportul Nana privind reconstituirea unor terenuri agricole din această comună din judeţul Călăraşi. Unele dintre aceste terenuri au fost achiziţionate, în perioada 2009 – 2010, de către firma Berfige SRL, care le-a vândut în 2013 fiicei mari a preşedintelui, Ioana Băsescu.

Guvernul a dat publicităţii, marţi, Raportul Corpului prim-ministrului privind restituirile din comuna Nana, unde Ioana Băsescu a cumpărat în luna septembrie a anului trecut aproximativ 290 de hectare de teren agricol.

Potrivit raportului, procesul de restituire din localitate s-a desfăşurat fără a respecta mai multe prevederi, începând cu componenţa Comisiei de fond funciar.

Neregulile de la Nana- potrivit Corpului de Control al premierului


Pentru titlurile de proprietate emise pe loturile care mai apoi au ajuns la Ioana Băsescu, documentele doveditoare au fost depuse la dosarul restituirilor în ianuarie 2014, deși titlurile fuseseră emise în perioada 2007 – 2009.

Documentele au fost scoase de la Arhivele Naţionale, anul acesta, la cererea Primăriei Nana, mult după expirarea termenului prevăzut de lege şi numai după ce a fost constituită Comisia parlamentară de anchetă Nana.

Reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat pe alte terenuri decat vechile amplasamente ale fostilor proprietari, fara obtinerea consimtamantului persoanelor indreptatite, cu incalcarea prevederilor legale.

Din verificarile efectuate cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole situate in extravilanul comunei Nana, judetul Calarasi, a rezultat faptul ca, in perioada 2005-2010, Comisia locala de fond funciar Nana, judetul Calarasi, a aprobat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru persoane care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri.


Alt exemplu de neregulă, în cazul terenurilor de pe tarlaua 28, certificatele de stare civilă anexate cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate “au fost emise în afara cadrului legal, formularele tipizate au fost “emise în afara cadrului legal”.

De asemenea, cererile de reconstituire a dreptului de proprietate nu respectau dispoziţiile referitoare la fond funciar, mai spune Raportul, iar câteva dintre persoanele puse în posesie pe tarlaua 28 erau salariaţi ai Primăriei sau rude ale unor angajaţi.

Firma care i-a vândut Ioanei Băsescu terenurile, desfiinţată

În 2009 şi 2010, societatea Berfige SRL a cumpărat 33 de parcele situate în tarlaua 28 şi 2 parcele din tarlaua 33, toate însumând o suprafaţă de 290.41 hectare.

Pentru ele, firma respectivă a plătit, în 2009 – 2010, 3,4 milioane de lei.

Firma a fost infiintata la data de 23.07.2009, avand ca asociat unic pe Mara Bertola, cetatean italian, iar de la infiintare si pana la data de 03.12.2012, societatea a avut sediul provizoriu declarat la cabinetul de avocat „Toma Gabriel”.

In perioada 2009-2013, societatea a avut ca asociat unic pe Mara Bertola si administratori pe cetatenii italieni Fioravante Bertola, Gemma Retiagliata si Mara Bertola. Prin adresa nr. 2686213/25.02.2014, Inspectoratul General pentru Imigrari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a comunicat Corpului de control al primului-ministru faptul ca Fioravante, Gemma si Mara nu figureaza cu domiciliul sau resedinta inregistrate pe teritoriul României.

Firma a fost desfiinţată în luna august 2012, iar în septembrie 2013 i-a vândut terenurile Ioanei Băsescu, pentru suma de 5,844 milioane de lei, din care 4,6 milioane au fost împrumutaţi de la cec Bank.

Berfige SRL nu a depus declaraţia privind impozitul pe venit aferent anului 2013, pentru a se stabili suma datorată bugetului.

Traian Băsescu: Dacă este încălcare de lege, să răspundă inclusiv preşedintele

Preşedintele Traian Băsescu a participat marţi la bilanţul MAI şi, în discursul ţinut în prezenţa procurorilor invitaţi la festivitate ,a declarat că a aflat despre finalizarea raportului Corpului de control şi le-a cerut instituţiilor să ancheteze toate încălcările de lege.

„Eu vă rog, aici, pe voi, pe poliţişti, pe procurorul general, pe procurorul şef DNA, pe procurorul şef DIICOT, anchetaţi, imediat, şi, dacă este încălcare de lege, să răspundă inclusiv preşedintele României”, a spus şeful statului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: