Comisia Europeană a publicat luni a patra ediție a Tabloului de bord privind Justiția, un clasament care conține mai mulți indicatori importanți pentru mediul de afaceri.
Existența unui sistem de justiție eficace are un rol esențial în crearea unui climat de încredere de-a lungul întregului ciclu economic, explică CE modul în care acest domeniu poate ajuta creșterea economică.
Efectele unui sistem de justiție eficient:
- creditorii sunt mult mai dispuși să împrumute
- comportamentul oportunist al întreprinderilor este descurajat
- costurile tranzacțiilor sunt reduse
- este mai probabil ca întreprinderile inovatoare, care se bazează deseori pe active necorporale (de exemplu, drepturi de proprietate intelectuală), să investească
În România, există și domenii din acest clasament european unde performăm, însă avem, statistic, cel mai mare număr pe procese comerciale noi pe cap de locuitor, dar și una dintre cele mai mici ponderi de judecători și avocați.
Cele mai multe litigii comerciale și civile noi la 100 de locuitori
România a înregistrat în 2014 cel mai mare număr de litigii comerciale noi (între două părți, de exemplu pe contracte), raportat la 100 de locuitori.
Mai exact, rata a fost de aproape 6,9 dosare ajunse în primă instanță la 100 de locuitori în România. În clasamentul european, locul doi îl ocupă Belgia- 6,8 dosare la suta de locuitori.
Pe locul 3, la mare distanță, se află Cehia, cu 4,5% noi cazuri comerciale.
Deși volumul de muncă este foarte mare, România are una dintre cele mai reduse perioade de soluționare a dosarelor civile și comerciale – 150 de zile, în medie (primă instanță):
Foarte puțin durează și procesele pe proprietate intelectuală:
România, durată uriașă pentru rezolvarea unei insolvențe
Un proces de insolvență durează în România de aproape 7 ori mai mult decât în Irlanda, de cel puțin trei ori mai mult decât în Belgia, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie, Austria și Germania și de peste două ori mult decât în Spania sau Cipru:
Cazuri multe, judecători și avocați puțini
Rezultatele bune din justiția românească nu sunt însă susținute nici de alocările bugetare, nici de numărul de personal – în 2014, România a distribuit 0,4% din PIB pentru instanțe, ceea ce înseamnă aproximativ 30 de euro pe cap de locuitor, în timp ce Bulgaria, de exemplu, a îndreptat spre acest segment al justiției aproximativ 40 de euro pe cap de locuitor.
De asemenea, Bulgaria și Ungaria aveau în 2014 aproximativ 30 de judecători la 100.000 de locuitori, în timp ce în România existau doar 20:
Dovadă că nu toate miile de absolvenți de Drept au ajuns să fie magistrați sau avocați, este și numărul mic de avocați – doar 100 la 100.000 de locuitori, spre deosebire de Bulgaria – aproximativ 175, Germania – 200, sau Grecia – 380.