vineri

19 aprilie, 2024

23 iunie, 2014

Deși România a înregistrat una dintre cele mai bune rate de creștere economică din regiune, sursele avansului trebuie diversificate pentru a avea un ritm sustenabil, iar investiţiile nu revin din cauza politicii fiscale, spune Raportul Trimestrial al UniCredit Ţiriac Bank.

Agricultura și exporturile au reprezentat principalii factori de creștere, se spune în Raport, însă „ratele de creștere accelerate ascund un efect de bază negativ generat de recolta din 2013 precum și șocurile pe partea de ofertă generate de dezvoltarea unor capacități noi de producție în sectorul industrial”.

Sursa: UniCredit Ţiriac Bank

 Prognoze

În opinia autorilor, „presupunând o recoltă bună, creșterea economică este așteptată să încetinească la 2,7% an-la-an în 2014, față de 3,5% în 2013. În 2015, creșterea ar putea accelera la 3% an-la-an, presupunând o mai bună absorbție a fondurilor europene și o cerere stabilă din Germania”.

Constatări

  • Reducerea deficitului bugetar nu este încă o măsură sustenabilă
  • Ajustarea a fost ajutată de reducerea cheltuielilor publice şi creşterile de taxe au compensat problemele de colectare, se spune în Raport.
  • De asemenea, constată analiştii UniCredit Ţiriac Bank, gradul de colectare a scăzut, iar rata de creștere a veniturilor este inferioară creșterii PIB.
  • Guvernul trebuie să stimuleze creșterea economică garantând stabilitatea politicii fiscale
  • Autoritățile trebuie să dezvolte infrastructura și să simplifice sistemul de taxe
  • Guvernul trebuie să se axeze pe îmbunătățirea sistemului de colectare a taxelor și nu pe creșterea lor
  • Guvernul trebuie să îmbunătățească guvernanța corporatistă. Schema eșuată de introducere a unui management privat pentru companiile de stat ar trebui să fie urmată de pri-vatizări pentru a reduce pierderile și pentru a crea spațiu fiscal.
  • Parteneriatele public-privat încă nu sunt în stare funcțională, deși sunt necesare pentru proiectele de infrastructură
  • Guvernul trebuie să îmbunătățească absorbția de fonduri europene. Aceasta a crescut cu 7,4pp (1,4mld euro) până la 33,9% în T1.2014, dar în lunile aprilie și mai nu au fost absorbite decât 84mln euro. Astfel, rata de absorbție a rămas la 34,3%, cel mai scăzut nivel din UE. Rata de absorbție pentru programul de transport / POS Transport a crescut cu 507mld euro în T1.2014, dar a rămas neschimbată ulterior. România riscă să piardă o bună parte din fondurile alocate pentru perioada 2007-2013
  • Exporturile rămân principala sursă de creștere a economiei, deși disparitățile regionale sunt în creștere.
  • Balanța de plăți continuă să se îmbunătățească, reducând dependența de investiții de portofoliu și îmbunătățind perspectivele pentru leu.

Politica monetară a băncii centrale a devenit mai proactivă


„BNR continuă să mențină condițiile de lichiditate relaxate în contextul inflației reduse. Deși inflația a scăzut peste așteptări până în prezent, anticipăm că aceasta va crește până la 3% la finalul anului curent, cu impact negativ asupra dobânzilor pe termen scurt”, consideră analiştii băncii.

Majorări ale ratei de dobândă sunt excluse cel puțin până la începutul anului 2016, iar băncile vor trebui să crească nivelul de provizionare pentru a elimina din bilanț și alte credite neperformante, mai prognozează analiştii.

Sursa: UniCredit Ţiriac Bank

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: