marți

23 aprilie, 2024

27 ianuarie, 2021

Investițiile străine directe de la nivel mondial s-au prăbușit în 2020, înregistrând un declin de 42% la circa 859 de miliarde de dolari, față de 1.500 de miliarde cu un an înainte, reiese dintr-un raport publicat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

Astfel de cifre au fost văzute ultima dată la începutul anilor ’90. Scăderea depășește cu 30% declinul investițiilor străine directe de după criza din 2008-2009.

În ciuda proiecțiilor potrivit cărora economia globală își va reveni în 2021, specialiștii UNCTAD se așteaptă ca fluxurile de investiții să rămână anemice, din cauza incertitudinilor legate de evoluția pandemiei de COVID-19.


„Efectele pandemiei asupra investițiilor vor persista”, a declarat James Zhan, directorul diviziei de investiții a UNCTAD. „Este probabil ca investitorii să rămână prudenți în angajarea de capital către noi active productive de peste mări.”

Fluxurile globale de investiții străine directe vor rămâne slabe în 2021 și vor scădea cu 5-10%, potrivit previziunilor UNCTAD.

Conform raportului, scăderea ISD din 2020 a fost concentrată în țările dezvoltate, unde fluxurile au scăzut cu 69%, până la aproximativ 229 miliarde de dolari.


Fluxurile către America de Nord au scăzut cu 46%, până la 166 miliarde de dolari, fuziunile și achizițiile transfrontaliere (M&A) scăzând cu 43%. Proiectele de investiții greenfield anunțate au scăzut, de asemenea, cu 29%, iar ofertele de finanțare a proiectelor au scăzut cu 2%.

Statele Unite au înregistrat o scădere de 49% a ISD, la 134 miliarde de dolari. Declinul a avut loc în comerțul cu ridicata, serviciile financiare și industria prelucrătoare. Vânzările transfrontaliere de active din SUA către investitori străini au scăzut cu 41%.

De cealaltă parte a Oceanului Atlantic, investițiile străine directe au secat. Fluxurile către Europa au scăzut cu două treimi până la -4 miliarde dolari. În Regatul Unit, ISD a scăzut la zero.

Alte state au înregistrat totuși performanțe. Suedia, de exemplu, a consemnat o dublare a fluxurilor de ISD, de la 12 miliarde dolari la 29 miliarde dolari. ISD către Spania au crescut, de asemenea, cu 52%.

Deși fluxurile de ISD către economiile în curs de dezvoltare au scăzut cu 12% până la aproximativ 616 miliarde de dolari, acestea au reprezentat 72% din ISD la nivel mondial – cea mai mare pondere din istorie.

China a fost cel mai mare beneficiar de ISD din lume, fluxurile către gigantul asiatic crescând cu 4%, până la 163 miliarde de dolari în 2020. Industriile de înaltă tehnologie au înregistrat o creștere de 11% în 2020, iar achizițiile și achizițiile transfrontaliere au crescut cu 54%, în special în industriile TIC și farmaceutică.

UNCTAD se așteaptă ca orice creștere a fluxurilor globale de ISD în 2021 să provină nu din investiții noi în active productive, ci din M&A transfrontaliere, în special în tehnologie și sănătate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: