marți

16 aprilie, 2024

31 august, 2019

Ritmul de creştere al economiei româneşti va continua să se reducă până sub 4% în 2019 și spre 3%-3,5%, posibil chiar mai jos în 2020, ca urmare a epuizării efectelor stimulării consumului, spune cel mai recent raport al agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor’s.

Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat ratingul de ţară al României la calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, ca și perspectiva stabilă a acestora, potrivit raportului citat de Agerpres.

Analiștii S&P se așteaptă ca deficitul bugetar să ajungă la 3,4% anul viitor, din cauza contextului electoral, și cred că Guvernul va gestiona mai sever bugetul pentru a contracara majorările preconizate în cheltuielile cu pensiile în 2020 şi 2021, după alegerile parlamentare.


„Credem că presiunile la adresa bugetului României vor persista până în 2022″, spune raportul citat.

S&P mai atrage atenţia că, deși OUG 114 a fost revizuită parțial, coordonarea politicilor între autorităţi rămâne slabă, iar planificarea fiscală a fost „ad hoc şi reactivă”.

Creșterea economică va continua, dar „dezechilibrele bugetare se acumulează, cheltuielile pentru salarii şi pensii depăşind în prezent 80% din veniturile din taxe. O altă provocare structurală este nivelul redus al colectării taxelor în România, care este posibil să persiste, în pofida acţiunilor Guvernului în domeniul colectării TVA”, avertizează agenţia.

„Ne aşteptăm ca ajustarea fiscală să includă renunţarea la unele dintre majorările de pensii preconizate în recent adoptata lege a pensiilor. În plus, deficitul mai mare al României ar putea determina Comisia Europeană să demareze o procedură de deficit excesiv în 2020, ceea ce ar facilita prudenţa fiscală. În cele din urmă, ajustarea fiscală ar putea conduce la reducerea consumului guvernamental şi la diminuarea creşterii economice”, mai notează S&P.


Deficitul de cont curent ar putea rămâne ridicat până în 2022, iar încetinirea exporturilor ăl va trimite peste pragul de 5% din PIB în perioada 2020-2021.

„Observăm că deficitul de cont curent este acoperit din ce în ce mai mult prin datorii.(…) Observăm o lipsă de investiţii străine greenfield, ceea ce sugerează că investitorii ar putea fi din ce în ce mai reticenţi având în vedere creşterea rapidă a salariilor, lipsa dezvoltării infrastructurii şi incertitudinile politice persistente. Din acest motiv ne aşteptăm ca datoria externă a României să continue să crească”, atrag atenţia reprezentanţii agenţiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: