luni

17 iunie, 2024

7 ianuarie, 2023

Ucraina va avea nevoie de cel puțin 1,79 miliarde de dolari pentru a-și restabili sectorul de telecomunicații la nivelurile de dinainte de război, potrivit raportului unui agenții ONU, publicat vineri, care susține că Rusia a „distrus complet sau a confiscat” rețelele din anumite părți ale țării, transmite Reuters.

Evaluarea sensibilă și mult așteptată a prejudiciului de către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) cu sediul la Geneva a fost comandată în aprilie pentru a estima amploarea distrugerii rețelelor de comunicații ale Ucrainei ca urmare a invaziei Rusiei din februarie.

Raportul, care acoperă primele șase luni de război, a constatat că au existat daune și distrugeri considerabile ale infrastructurii de comunicații în mai mult de 10 din 24 de regiuni ale Ucrainei.


„De la începutul atacurilor militare, în scopul utilizării instalațiilor în interesul său și pentru propriile nevoi, agresorul fie a distrus complet, fie a preluat funcționarea infrastructurii de telecomunicații terestre publice și private și a infrastructurii critice în zonele ocupate temporar și în teritoriile afectate de război ale Ucrainei”, se arată în raport.

Acesta mai precizează că Moscova a schimbat unilateral codurile de apelare ucrainene, fixate de agenția ONU, cu coduri rusești, precum și că a lansat 1.123 de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei.

Un oficial al misiunii diplomatice ruse la Geneva a respins acuzațiile raportului, spunând că acestea au fost concepute pentru a distrage atenția de la „atrocitățile” comise de Ucraina pe teritoriul ocupat de Rusia.

Rusia a vizat în mod regulat Ucraina cu atacuri cibernetice de la anexarea Crimeei în 2014. Aceste atacuri, comise împotriva site-urilor guvernamentale și bancare, s-au intensificat înainte ca Moscova să trimită trupe în Ucraina anul trecut. Rusia a negat că a fost în spatele unor astfel de atacuri.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: