O analiză realizată de un think-tank german avertizează că fragilitatea acordului UE-Turcia pe migrație va genera un nou val de refugiați către Europa.
Potrivit The Associated Press, 6 state central și est europene au decis să combată migrația inclusiv cu ajutorul armatei.
Migrația este una dintre principalele teme de discuție ale summit-ului de două zile care începe joi la Bruxelles.
Problema migrației figurează pe agenda de vineri a summit-ului. Surse europene declară Euractiv că în acest moment nu se întrevăd decizii pe această temă, doar ”discuții sincere” referitoare la ”aspectele externe” care generează această problemă la nivel continental.
Cu o zi înainte de debutul reuniunii de la Bruxelles, miercuri, organizația Friedrich Ebert Stiftung a dat publicității un raport asupra stadiului în care se află acordul UE-Turcia, acord care în teorie a condus la închiderea rutei migrației prin Balcanii de Vest.
Raportul indică faptul că în realitate această rută este doar deviată, unul dintre cele mai importante puncte de intrare pe calea către Europa mutându-se din insulele grecești la frontiera terestră a Bulgariei cu Turcia.
Pe ruta Balcanilor de Vest, migranții naufragiază în Serbia, pe ruta alternativă ei naufragiază acum în Bulgaria din cauză că majoritatea statelor aflate mai la vest își securizează granițele și refuză intrarea migranților, arată raportul.
După Grecia, la finalul anului 2016, Serbia și Bulgaria sunt statele din Est în care se află cei mai mulți solicitanți de azil: 6.232 în Serbia, 5.534 în Bulgaria.
Raportul conține inclusiv hărți ale traseelor pe care sunt expulzați migranții, deși măsura este în teorie ilegală.
Think-tankul german afirmă că expulzările se produc în puncte de frontieră Bulgaria-Turcia, către Turcia, Bulgaria-Serbia, către Bulgaria, Ungaria-Serbia, către Serbia, Ungaria-Croația, către Croația și Serbia-Macedonia, în ambele sensuri.
Ca rezultat, Bulgaria și state în afara UE precum Macedonia și Serbia, sunt prinse ”la mijloc”, fiind nevoite să găzduiască migranți care nu doresc să rămână în aceste state.
The Associated Press a anunțat în urmă cu 4 zile, luni, că, la o reuniune organizată la Praga, reprezentanți ai ministerelor Apărării din 6 state Central și Est Europene s-au înțeles să întărească cooperarea comună în chestiunea migrației ilegale utilizând toate mijloacele la dispoziție, inclusiv forțe armate.
Aceste 6 state- Austria, Croația, Cehia, Ungaria, Slovacia și Slovenia– ar fi format deja, potrivit Euractiv, un grup denumit Cooperarea Central Europeană în domeniul Apărării (Central European Defence Cooperation), care își propune să devină un model pentru întreaga Uniune Europeană.
Printre obiectivele asumate de acest grup se numără acela că toți cei care vor să aplice pentru azil în state membre UE trebuie să aibe dreptul să o facă, dar în centre speciale, amenajate în afara blocului comunitar.
Ministrul austriac al Apărării, Hans-Peter Doskozil, este citat cu o declarație oferită după reuniunea de la Praga, în care afirmă că țara sa lucrează la un plan detaliat de acțiune în baza căruia forțe militare asigurate de cele 6 state să înceapă antrenamente comune pentru blocarea migranților la granițe.