Raport CRPE: Mai avem 9 luni pentru a dezamorsa bomba cu ceas a restituirii proprietăţilor. O problemă de 21 de miliarde de euro - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Raport CRPE: Mai avem 9 luni pentru a dezamorsa bomba cu ceas a restituirii proprietăţilor. O problemă de 21 de miliarde de euro

14 octombrie, 2011

Circa 100.000 de cereri de restituire se află nerezolvate de către Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) şi autorităţile locale. Guvernul ar trebui să crească personalul ANRP și să permită autorităților locale să facă angajări, pentru deblocarea procesului de restituire a proprietăților către persoanele deposedate abuziv de imobile, de către regimul comunist, recomandă Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) într-un raport publicat joi. 

În raportul ”Viitoarea reformă a restituirii proprietăților – mai avem doar nouă luni pentru a rezolva o problemă de 21 de miliarde de euro”, CRPE face Guvernului și autorităților locale recomandări pentru evitarea condamnărilor repetate suferite de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Astfel, Centrul recomandă ”creșterea bugetului și a personalului la ANRP și autoritățile locale”.


”Termenele trebuie să se coreleze cu o capacitate suficientă la ANRP și la autoritățile locale cu un număr mare de cazuri nerezolvate, cum sunt cele de la Primăria București, care sunt răspunzătoare și pentru blocajul la nivel național. Capacitatea de prelucrare a cererilor într-un termen rezonabil și previzibil va folosi, în plus, la limitarea corupției”, se arată în raport.

În schimb, CRPE propune și un sistem de penalități și stimulente pentru salariații administrațiilor locale și centrale, pentru accelerarea dosarelor de restituire.

Propunerile organizației non-guvernamentale se pot lovi, însă, de măsurile de austeritate ale Guvernului, care a introdus de anul trecut și urmează să mențină și anul viitor restricțiile la angajarea în sectorul public, potrvit cărora se poate angaja o persoană la 7 posturi eliberate.

De asemenea, Guvernul a impus administrațiilor locale normative stricte de personal, peste care nu pot face angajări.


În privința stimulentelor, prin Legea unitară de salarizare, instituțiile publice nu mai pot acorda prime sau stimulente peste drepturile deja incluse în salariul de bază.

Guvernul sub cronometrul CEDO: o nouă lege a retrocedărilor

Ca urmare a unei hotărâri-pilot a CEDO, din octombrie 2010, Guvernul României este obligat să constituie până pe 12 iulie 2012 cadrul pentru despăgumirea reală a proprietarilor deposedați abuziv de imobile, de către regimul comunist, în condițiile în care acțiunile acordate de stat la Fondul Proprietatea s-au dovedit a nu avea valoarea corespunzătoare.

O nouă lege a restituirii trebuie să ofere norme clare pentru a contribui la eliminarea surselor conflictuale de jurisprudență în ceea ce privește restituirea, precum blocarea sau nu a cererilor bazate pe codul civil prin legile speciale ale restituirii”, remarcă organizația non-guvernamentală.

Pentru elaborarea și adoptarea unei noi legi de restituire a proprietăților, CRPE recomandă ca Guvernul să înceapă consultările publice nu mai târziu de ianuarie 2012, lăsând cel puțin șase luni înaintea termenului pentru dezbateri și adoptarea reformelor necesare.

”Ținând cont că vin alegerile în 2012, cu cât mai curând, cu atât mai bine, iar cea mai proastă soluție este transmiterea unor decizii dificile administrației următoare. (…)Nu există nicio scuză pentru ratarea de către România a termenului limită, care va atrage alte condamnări internaționale și alte admonestări”, subliniază Centrul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În acest moment, autoritățile locale și ANRP din subordinea Guvernului sunt asaltate cu aproape 100.000 de cereri de restituire, Executivul estimând un nivel total al despăgubirilor de 21 de miliarde de euro.

”Ținând cont că Guvernul afirmă că totalul despăgubirilor va ajunge la 21 de miliarde euro într-o perioadă de austeritate bugetară, măsurile de reformă ar putea include chiar și reduceri controversate ale despăgubirilor deja promise proprietarilor deposedați”, avertizează CRPE.

Ce recomandări mai face CRPE Guvernului:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. DOSARUL MEU ESTE DE 6 ANI SI NU AM MAI PRIMIT NIMIC DOAR DECIZIA DE EVALUARE SI ATIT CIT MAI DUREAZA BATJOCURA ASTA ? TOTI PROMIT DAR NU FACE NIMENI NIMIC . VA MULTUMESC

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. DOSARUL MEU ESTE DE 6 ANI SI NU AM MAI PRIMIT NIMIC DOAR DECIZIA DE EVALUARE SI ATIT CIT MAI DUREAZA BATJOCURA ASTA ? TOTI PROMIT DAR NU FACE NIMENI NIMIC . VA MULTUMESC

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr