miercuri

25 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2015

ionut-dumitru
Ionuț Dumitru, președinte Consiliul Fiscal

Potrivit raportului pe 2014 elaborat de Consiliul Fiscal, primele 10 companii de stat ierarhizate din punct de vedere al plăţilor restante însumează peste 60% din totalul arieratelor companiilor de stat, arieratele fiind concentrate în special în sectoarele feroviar, minier și cel al industriei chimice.

De menționat că, potrivit statisticilor agregate de Consiliul Fiscal, top 3 companii cu plăți restante se menține neschimbat de 6 ani: Compania Națională a Huilei, Oltchim și RADET.

top
Sursa: Consiliul Fiscal. Click pentru mărire

 


Stocul de arierate pentru cele 1.155 companii de stat identificate reprezenta în 2014 3,7% din PIB, urmând același trend descrescător ca și indicatorii mai sus menționați (6,7% din PIB, nivel maxim atins în 2009). Datele relevă faptul că, deși ponderea arieratelor întreprinderilor de stat rămâne importantă, aportul acestor companii la valoarea adăugată brută per total economie se menține modest (9,9%), aproape de minimul înregistrat în anul 2013 (10,5%).

Cea mai mare parte a arieratelor companiilor de stat sunt către bugetul general consolidat (42% din total arierate), și în special către bugetul de asigurări sociale, spre deosebire de companiile private care au arierate în cea mai mare parte către furnizori (50% din total arierate).

Totalul datoriilor restante ale companiilor de stat către bugetul general consolidat însumau 10,17 mld. lei (1,5% din PIB) în decembrie 2014, din care 5,7 mld. lei erau către bugetele de asigurări sociale (0,8% din PIB).

În general, afirmă Consiliul Fiscal, întreprinderile de stat nu îşi plătesc la timp datoriile către bugetul general consolidat (în special faţă de bugetele de asigurări sociale) şi faţă de alte companii de stat. Furnizorii ocupă locul al doilea în rândul creditorilor companiilor de stat în anul 2014, suma datorată către aceștia fiind de 8,9 mld. lei (1,3% din PIB și 37,3% din total arierate).


La polul opus, top 5 al celor mai profitabile companii de stat este:

profi

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: