Numărul cazurilor de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva statelor membre se cifra la sfârşitul anului 2012 la 1.343, cu 25% mai puţine decât la finalul anului 2011, potrivit raportului anual privind monitorizarea aplicării legii în UE.
Se continuă astfel trendul descendent, ceea ce confirmă că statele membre ale Uniunii respectă tot mai mult legislaţia comunitară.
Scăderea s-a produs graţie utilizării mai frecvente a altor mecanisme, precum EU Pilot şi SOLVIT, care au drept scop cooperarea cu statele membre.
Mediul, transporturile, fiscalitatea, piaţa internă şi serviciile au fost domeniile cel mai predispuse la declanşarea procedurii de infringement, cele patru domenii însumând aproximativ 60% din numărul total de cazuri.
Cele mai multe cazuri de infringement erau deschise împotriva Italiei (99), Belgiei (92) şi Spaniei (91).
Ca şi în 2011, se spune într-un comunicat al CE, Letonia avea cele mai puţine proceduri deschise împotriva sa (20), ea fiind urmată de celelalte două state baltice, Lituania şi Estonia, cu 22, respectiv 24 de proceduri.
Împotriva României erau descise, la sfârşitul lui 2012, 44 de proceduri de infringement.
În 2011, multe dintre cazuri au fost declanşate pentru întârzieri în transpunerea unor directive UE, aspect ce s-a îmbunătăţit în 2012, de unde şi numărul mai mic de cazuri.
Până la finalul lui 2012, au fost deschise cu 45% mai puţine acţiuni care pe motivul întârzierilor la transpunerea legislaţiei comunitare, comparativ cu sfârşitul anului 2011.
Cele mai multe astfel de proceduri au fost declanşate împotriva Italiei (36), Portugaliei (34) şi Ungariei (26). Cele mai puţine, împotriva Estoniei (5), Olandei şi Suediei (câte 6).