Soldul investiţiilor străine direct (ISD) a urcat la 75,8 miliarde de euro la finele anului trecut, în contextul în care fluxul net din 2017 a fost de 4,8 miliarde de euro, reiese dintr-un raport publicat vineri de Banca Naţională a României (BNR).
Aport la capitalurile proprii ale investitorilor străini direcți în întreprinderile investiție străină directă din România a fost de 3,9 miliarde de euro în 2017. Aportul la capitalurile proprii este format din participațiile la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 2,2 miliarde de euro, la care se adaugă profitul reinvestit, în sumă de 1,7 miliarde de euro. Profitul reinvestit reprezintă diferenţa dintre profitul după impozitare realizat în anul 2017 de către întreprinderile ISD profitabile (în valoare de 8 miliarde de euro), a dividendelor repartizate în anul 2017 de către întreprinderile ISD (3,5 miliarde de euro), precum și a pierderilor înregistrate de întreprinderile ISD care au încheiat anul 2017 cu pierderi (2,8 miliarde de euro). Credit net al întreprinderilor ISD în relația cu investitorii străini direcți și companiile din cadrul grupului acestora, s-a ridicat la 829 de milioane de euro.
Cele mai importante participații la capital (majorări de capital) de anul trecut au fost orientate către sectoarele construcții și tranzacții imobiliare (800 de milioane de euro), industria prelucrătoare (471 de milioane de euro) și activități profesionale, științifice, tehnice și administrative și servicii suport (406 milioane de euro).
Profitul reinvestit a atins cel mai înalt nivel în intermedieri financiare și asigurări (665 de milioane de euro). Un nivel ridicat al profitului reinvestit s-a înregistrat și în comerț (620 de milioane de euro) și în industria prelucrătoare (505 milioane de euro).
Pe ce s-au cheltuit banii
Fluxul de participații la capital în întreprinderile ISD, în valoare de 2,2 miliarde de euro în 2017 (parte componentă a aportului la capitalurile proprii) este diferențiat în greenfield, fuziuni și achiziții, dezvoltare de întreprinderi, precum și restructurare de întreprinderi.
În anul 2017, investițiile greenfield și cele din categoria fuziuni și achiziții (M&A) au urmat tendința din ultimii ani, înregistrând un nivel foarte redus. Astfel, investițiile greenfield au contribuit cu numai 77 de milioane de euro la fluxul investițional străin, iar fuziunile și achizițiile cu 213 milioane de euro.
Ponderea predominantă în fluxul participațiilor la capital din 2017 este asigurată de restructurările de întreprinderi cu 1,1 miliarde de euro, reprezentând 52% din participații, și de dezvoltările de întreprinderi – cu 787 milioane de euro, respectiv 35% din participații.
Deşi anul trecut investitorii străini s-au concentrat pe restructurări şi dezvoltări, soldul ISD în întreprinderi greenfield este de aproape 60% din soldul ISD, respectiv 44,8 miliarde de euro.
O altă caracteristică a soldului ISD, care indică potrivit băncii centrale „un grad semnificativ de stabilitate a investiţiilor străine directe, este faptul că 45,7% din stocul total de ISD a fost investit în imbilizări corporale şi necorporale.
Primele cinci țări, clasate după ponderea deținută în soldul ISD la sfârşitul lui 2017 sunt: Olanda (25,9%), Germania (12,8%), Austria (12,6%), Italia (6,2%) și Franța (6,2%). În ceea ce privește ordinea primelor cinci țări de origine a investițiilor directe, se observă că, față de anul precedent, Italia a surclasat Franța și Cipru, ocupând locul patru.
Afacerile multinaţionalelor
Veniturile nete obținute de către investitorii străini direcți în anul 2017 au fost de 5,6 miliarde de euro.
Față de anul 2016, cifra de afaceri a companiilor ISD a crescut cu 11,1%, depășind valoarea de 164 de miliarde de euro, iar numărul mediu de salariați a crescut cu circa 3,6%, atingând nivelul de 1,3 milioane de angajaţi.
Activitatea întreprinderilor investiție străină directă, în ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra comerțului exterior al României. Contribuția acestora la exporturile de bunuri este de 73,4%, în timp ce la importurile de bunuri este de 66%, iar ponderea în exporturile și importurile de servicii se situează la 53% și respectiv 48% din totalul exporturilor, respectiv importurilor de servicii.
Din analiza soldului balanței comerțului internațional cu bunuri a întreprinderilor ISD din cadrul diferitelor activități economice se constată că industria prelucrătoare este principala activitate cu excedent comercial (8,2 miliarde de euro), în special datorită subdomeniilor mijloace de transport (excedent de 4,4 miliarde de euro), mașini, utilaje și echipamente (excedent de 1,5 miliarde de euro), metalurgie (excedent de 1,5 miliarde euro), fabricare de produse din lemn, inclusiv mobilă (excedent de 1,1 miliarde de euro), textile, confecții și pielărie (excedent de 938 de milioane de euro), precum și fabricarea calculatoarelor, altor produse electronice, optice și electrice cu un excedent de 571 de milioane de euro.
Majoritatea activităților industriale au înregistrat excedente în comerțul cu bunuri, iar în majoritatea celorlalte activități se consemnează deficite.