vineri

19 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

28 februarie, 2021

În 2020 s-au înregistrat mai multe rapoarte privind breşele de securitate decât în orice alt an până în prezent, conform unui raport al Institutului Naţional de Standarde şi Tehnologie (NIST) SUA despre vulnerabilităţile şi expunerile comune (CVE), citat de blogul din România al companiei de securitate cibernetică Eset și preluat de Agerpres.

Conform raportului Redscan, un furnizor de managed security services, în cursul anului trecut au fost raportate 18.103 de vulnerabilităţi şi expuneri comune (CVE). Dintre acestea, cele mai multe, în număr de 10.342, au fost clasificate ca severitate ridicată sau critică.

La nivel general, „bug”-urile de severitate ridicată şi critică dezvăluite în 2020 au depăşit suma totală a vulnerabilităţilor identificate în 2010.


Analiza a mai constatat creşterea defectelor de securitate care nu necesită nicio interacţiune cu utilizatorul, echivalentul a 68% din toate CVE-urile raportate la NIST, în 2020.

„Există mai multe exemple proeminente de astfel de vulnerabilităţi, inclusiv o eroare critică de execuţie a codului la distanţă indexată ca CVE-2020-5902 care a afectat dispozitivele de reţea multifuncţionale BIG-IP ale F5 Networks. Ponderea lacunelor de securitate care nu necesită privilegii de utilizator a scăzut de la 71% în 2016 la 58% în 2020; între timp, numărul vulnerabilităţilor care necesită privilegii la nivel înalt a fost în creştere. Acest lucru se traduce prin mai mult efort din partea infractorilor cibernetici care vor recurge la atacuri clasice testate în timp, cum ar fi phishing-ul, atunci când vizează branduri cu valoare ridicată”, se menţionează pe blogul Eset.

Raportul de specialitate arată că aproximativ 4.000 de vulnerabilităţi s-au dovedit a îndeplini aşa-numitele „cele mai rele” condiţii, respectiv CVE-uri care au o complexitate de atac scăzută, nu necesită privilegii sau interacţiuni cu utilizatorii şi au confidenţialitatea desemnată ca fiind ridicată.

Redscan avertizează asupra faptului că echipele de securitate „nu ar trebui să piardă din vedere vulnerabilităţile de nivel mai scăzut”.


Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: