vineri

29 martie, 2024

3 august, 2017

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în primul semestru din 2017 cu 7,8% ca serie brută, și cu 7,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate joi. Statistica exclude comerţul cu autovehicule şi motociclete.

În iunie 2017 față de iunie 2016, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 6,5% în serie ajustată, potrivit metodologiei INS. Pe de altă parte, România a înregistrat în luna iunie a patra creştere din Uniunea Europeană a aceluiaș indicator, 7,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, potrivit datelor Eurostat. Media UE a fost de de 3,1%.


INS a anunţat că creșterea de 7,3% în serie ajustată pe primul semestru, faţă de S1 / 2016, s-a datorat, în ordine, celei a:

  • vânzărilor de produse nealimentare (+11,1%),
  • vânzărilor de carburanţilor pentru autovehicule „în magazine specializate” (+10,2%) şi
  • vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,1%).

Creşterea de 6,5% din iunie 2017 faţă de iunie 2016, în serie ajustată, s-a datorat în ordine celei a

  • vânzărilor de carburanţi (+11,0%),
  • vânzărilor de produse nealimentare
    (+10,9%) şi
  • vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,6%).

Pe de altă parte, datele INS în termeni lunari „indică ajustări în sfera comerțului cu amănuntul în luna iunie, determinate de disiparea impactului reducerilor de taxe, accelerarea inflației și intensificarea percepției de risc, cu impact asupra comportamentului de consum”, consideră Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania.

Volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a scăzut cu un ritm lunar de 0,4% în iunie. Această evoluție a fost determinată, în principal, de scăderea vânzărilor de bunuri alimentare/băuturi/tutun cu
1,7% lună/lună.


De asemenea, vânzările de produse ne-alimentare s-au diminuat cu un ritm lunar de 0,3% în iunie. Volumul vânzărilor de carburanți a crescut pentru a doua lună la rând în iunie, cu un ritm lunar de 1,3%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: