vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2012

Acţiunile Raiffeisen Bank International AG, al treilea mare creditor din statele Europei de Est, printre care și România, au crescut luni la cel mai ridicat nivel din octombrie, după ce analiştii Credit Suisse le-au spus clienţilor că temerile privind probleme de finanţare ale băncilor din Europa răsăriteană sunt ‘exagerate’, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Raiffeisen s-a alăturat astfel creşterilor la burse înregistrate de alte bănci europene, inclusiv Erste Group Bank, Commerzbank AG şi UniCredit SpA.

Luni, la bursa de la Viena, acţiunile Raiffeisen au urcat cu 12%, tranzacţionându-se în cursul după amiezii la 23.30 euro, cel mai ridicat nivel din 17 octombrie 2011. Şi acţiunile Erste, al doilea mare creditor din Europa de Est, au crescut luni cu 9,7%, ajungând la cel mai ridicat nivel din octombrie 2011.


Hugo Swann, analist la Credit Suisse, a anunţat într-o notă către clienţi că decizia BCE de a împrumuta în decembrie 489,191 miliarde de euro unui număr de 523 de bănci din zona euro a făcut finanţarea pentru creditorii activi în Europa de Est mai accesibilă şi a redus ameninţarea unor turbulenţe cauzate de o eventuală retragere a băncilor din fostele state comuniste.

‘Credem că BCE a redus riscul unei ieşiri dezordonate din Europa de Est astfel încât a devenit mai scăzut riscul cu care se confruntă sectorul bancar’, a afirmat Swann, care a menţinut recomandarea pentru titlurile Raiffeisen la ‘outperform’ (ceea ce înseamnă că analiştii se aşteaptă la o creştere a acţiunilor respective). ‘Finanţarea BCE face de asemenea competiţia costisitoare pentru depozite mai puţin probabilă’, a explicat analistul Credit Suisse.

Separat, analistul Heiner Luz de la Goldman Sachs Inc şi-a sfătuit clienţii să cumpere acţiuni Erste deoarece declinul lor a provocat o inconsistenţă anormală a valorii lor. De asemenea analistul Gabor Kemeny de la Concorde Securities a revizuit luni în creştere recomandarea pentru acţiunile Erste la ‘overweight’ (evoluţie peste indicele principal al pieţei).

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat săptămâna trecută că încercările marilor bănci austriece, prezente şi în România, de a îndeplini cerinţele de capital ale Autorităţii Bancare Europene (EBA) până la mijlocul lui 2012 ar putea avea consecinţe negative pentru operaţiunile lor din Europa Centrală şi de Est. Deşi Fitch nu se aşteaptă ca băncile austriece să se retragă din Europa Centrală şi de Est, anunţurile băncilor că au intenţia de a-şi reduce expunerea pe unele din statele din CEE şi să crească doar prudent în altele ar putea deteriora mediul operaţional şi aşa fragil în multe state din regiune.


Potrivit Fitch, recent lansata Iniţiativa Viena 2 încearcă să soluţioneze acest conflict potenţial prin coordonarea proiectelor de reglementare din ţările CEE cu cele din ţările occidentale unde se află sediul băncilor. Unul din obiectivele iniţiativei Viena 2 este să se asigure că autorităţile din ţările unde se află sediul central al băncii iau în considerare impactul pe care l-ar putea avea măsurile de reglementare asupra ţărilor din CEE.

Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a cerut băncilor europene să-şi consolideze capitalul pentru a putea face faţă mai bine la pierderile care ar putea apărea de pe urma obligaţiunilor guvernamentale. Până la finele lunii iunie 2012, principalele bănci europene trebuie să ajungă la un indicator de capital core Tier-1 de 9%.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: