vineri

29 martie, 2024

20 septembrie, 2019

Tribunalul Bacău a pronunțat falimentul rafinăriei RAFO Onești, după ce compania care își manifestase intenția de a cumpăra platforma industrială a renunțat.

Falimentul RAFO survine ca o consecință firească a faptului că intențiile investitorilor nu s-au concretizat într-o tranzacție, coroborată cu expirarea, pe 22 august a.c., a planului de reorganizare a companiei, de 18 luni”, spune într-un comunicat CITR, compania care a fost desemnată lichidator judiciar.

Producția RAFO este oprită în 2008 și a trecut prin două perioade de insolvență, între 2004 și 2010, respectiv după 2016, după firmele care și-au schimbat pachetul de acțiuni de control după privatizare nu au reușit să-i găsească rețeta de afaceri câștigătoare .


Ultima șansă a rafinăriei a stat într-o firmă legată de interese de afaceri azere, Red Circle Investment SRL, înființată abia anul trecut, cu afaceri de 10 milioane, care își trece în cartea de vizită lucrări de construcții de benzinării și de canalizare, platforme betonate, trotuare și altele.

Eșec din lipsă de proprietari cu soluții

Din 1991, compania nu a funcționat decât cu o linie de rafinare din cele două, din lipsă de investiții. S-a aprovizionat mai ales cu petrol de import.

În afara insuficienței investițiilor de modernizare asigurate de acționarii care au trecut prin registrele companiei, aceștia nici nu au ales pentru o linie de afaceri eficientă, având în vedere că la costul petrolului de import se adaugă și cel al transportului și cele de mediu.

CITR spune că RAFO „a fost nevoită să oprească producția în 2008 din cauza faptului că nu mai era posibilă reînoirea licenței de funcționare, precum și pe fondul respectării prevederilor legislației de mediu”.

Eșec din lipsă de politici guvernamentale


Pe de altă parte, rafinăriile care nu au șansa unor privatizări de succes (RAFO, Astra Ploiești), căre să fie urmate de ample campanii de investiții, au devenit victimele politicii guvernamentale neglijente a anilor ’90.

În epocă a fost acceptată strategia de inspirație externă a reducerii drastice a capaității de prelucrare, în corelație cu nevoile unei economii care încă nu se relansase și nu cu potențialul saă de dezvoltare.

Guvernele post-decembriste nu au încurajat industria petrochimică, care ar fi putut menține cererea pentru produsele de rafinare.

Astfel că și OMV Petrom a închis platforma ARPECHIM de la Pitești, iar în România nu mai funcționează nici o instalație de piroliză precursoare proceselor petrochhimice, ceea ce a dus treptat și la falimentul sau funcționarea deficitară a unor mari companii ca Oltchimsau Chimcomplex Borzești

„Cu toate că RAFO S.A. a realizat o gama largă de studii cu privire la varii opțiuni de dezvoltare, între 2015-2016, compania nu a reușit să continue programul de modernizare început în 2008, eforturile concentrându-se mai mult pe conservarea echipamentelor și a utilajelor”, mai explică CITR.

Lichidatorul conchiden că „activele companiei sunt într-o stare fizică bună, într-un context în care nu funcționează din 2008, iar lucrările de întreținere și conservare au fost minime și au vizat evitarea deteriorării accelerate”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: