sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 iunie, 2022

Rafinăria Petrobrazi va face combustibil sustenabil pentru aviație (SAF – sustainable aviation fuel) din uleiul de rapiță produs pe piața locală.

Primele cantități rezultate din testele de producție vor ieși din instalație la începutul lunii iulie, potrivit unui comunicat al OMV Petrom (SNP), trimis la Bursa de Valori București (BVB)

OMV Petrom (SNP) contează pe faptul că  producția de SAF va deveni principala alternativă pentru atingerea obiectivelor climatice din industria aviatică.


„Ne propunem ca la nivelul anului 2030 sa avem o producție anuală de SAF și HVO (ulei vegetal hidrogenat) de circa 450 de mii de tone”, spune Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing.

Utilizarea HVO reduce cu minim 65% emisiile de CO2 față de motorina convențională. SAF-ul produs la rafinăria Petrobrazi pentru zborurile comerciale va contribui la reducerea cu aproximativ 70% a emisiilor de CO2 față de combustibilul convențional.

Primul test pilot de co-procesare a uleiului de rapiță a fost finalizat cu succes în iulie 2020, la rafinăria Petrobrazi, iar OMV Petrom a fost certificată ca producător HVO, în conformitate cu cerințele schemei voluntare International Sustainability and Carbon Certification (ISCC-EU) și directiva europeană RED pentru energia regenerabilă.

În același timp, compania are în vedere extinderea capacităților de producție în viitor pentru a realiza combustibili sustenabili avansați, obținuți dintr-o gamă variată de materii prime reziduale (ex: uleiul alimentar uzat).


Pentru a îndeplini dezideratele Comisiei Europene privind atingerea obiectivelor climatice, planul actual include utilizarea a cel puțin 63% SAF din necesarul de combustibil pentru aviație până în 2050 pentru transportul aerian din UE. Combustibilii sustenabili vor juca un rol major în decarbonizarea acestui sector.

Marile resurse de rapiță ale României

România este unul dintre cei mai mari producători de rapiță din Uniunea Europeană, situându-se pe locul 4, în 2021.

Cea mai mare parte a producției este exportată ca materie primă (semințe) și doar o parte din cantitățile obținute fiind valorificate pe plan intern, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Utilizarea uleiului de rapiță obținut local în producerea de carburanți sustenabili pentru aviație  contribuie la extinderea lanțului valoric al rapiței în România.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane barili echivalent petrol (bep) în 2021.

OMV Petrom (SNP) o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW.

Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a peste 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: