sâmbătă

27 aprilie, 2024

14 ianuarie, 2013

Spitalele private din cele câteva judeţe în care funcţionează primesc între 6 şi 17 % din sumele alocate prin fondul asigurărilor sociale de sănătate unităţilor sanitare puiblice, acestea din urmă tratând cele mai complexe cazuri, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

„Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate în spitalele publice. Din finanţarea alocată prin fondul asigurărilor sociale de sănătatre spitalelor dintr-un judeţ, între 6 şi 17 la sută merg către spitalele private. Aceste unităţi ar trebui finanţate prin asigurări private sau complementare şi nu din fondul asigurărilor sociale de sănătate”, a explicat, duminică, Arafat, citat de Mediafax.

El a mai spus că din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii reiese că în ultimii ani unele spitale private au primit pe caz ponderat, mai mulţi bani decât cele publice din acelaşi judeţ.


„Banii, care nu vor mai fi daţi spitalelor private, vor fi folosiţi pentru creşterea finanţării celor 53 de spitale strategice care asigură peste 70 la sută din cele mai grave cazuri medicale din România. Astfel, din sumele respective va creşte tariful pe caz ponderat de la 1.440 de lei, la 1.650 de lei, respectiv 1.800 de lei. În plus, vor fi create fondurile pentru programe de anestezie, terapie intensivă, pentru programele de infarct miocardic şi accident vascular cerebral ischemic, dar şi pentru programul de traumă. Altfel spus, niciun medic implicat în aceste programe nu va mai avea voie să ceară bolavului să-şi cumpere din banii lui materiale, medicamente sau altceva”, a adăugat secretarul de stat.

Totodată, potrivit lui Raed Arafat, ministrul Sănătăţii a hotărât ca prin noul contract cadru să majoreze la doi lei valoarea punctului pentru medicii de familie şi cei din ambulator.

„Vrem să încurajm rezolvarea cazurilor medicale, care nu necesită internare în ambulatoriu. Valoarea punctului în ambulatoriul de specialitate va creşte de la 1,2 lei la 2 lei, aproape dublu, fapt care va permite medicilor să asigure consultaţii de calitate în acest sistem, iar în spitale să ajungă adevăratele cazuri grave”, a adăugat secretarul de stat.

Aceeaşi analiză a MS mai arată că majoritatea medicilor din spitalele private au loc de bază de muncă spitalele publice. Astfel că, medicii iau pacienţii din spitalul public, îl internează în privat, dar dacă starea pacientului se agravează, în readuc în spitalul public pentru tratamentele scumpe, deşi şi-a încasat onorariul la patricular, a mai spus secretarul de stat.


„Vorbim despre măsuri reale care reglementează cheluirea banilor din fondurile publice de asigurări sociale de sănătate pe spitalele private. Pentru spitalele private, banii trebuie să vină din asigurări private. Mai mult, persoanele care au abonamente la clincile private, fie prin angajatori, fie direct, nu vor fi afectate. Toate aceste măsuri asigură accesul echitabil la îngijiri medicale mai ales al cetăţenilor cu probleme grave de sănătate, cazurile complexe, care din lipsa fondurilor, de multe ori erau în situaţii dificile”, a adăugat Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: