9 ianuarie, 2012

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că opozția inițiatorului SMURD, Raed Arafat, față de proiectul legii sănătății pornește dintr-o idee stângistă, șeful statului sugerând că subsecretarul trebuie să demisioneze dacă nu se va conforma opiniei Ministerului Sănătății.

Băsescu a intervenit luni, într-o emisiune a postului Realitatea TV în care invitat în studio era subsecretarul de stat din MS Raed Arafat, șeful statului intervenind și în emisiunea următoare a aceluiași post TV, tot pe marginea legii sănătății.

Liderul de la Cotroceni a susținut că noua lege a sănătății va conduce la îmbunătățirea serviciilor de urgență, prin participarea mai activă a operatorilor privați, contrazicându-l pe doctorul Arafat, care consideră că sistemul public de urgență este amenințat de accesul egal al privaților la resursele publice pentru medicina de urgență.


”Cred că Raed Arafat are niște puncte de vedere – nu vreau să spun urât rău – stângiste, că numai statul trebuie să fie în sistemul de urgențe, iar eu îi spun că toată Europa demonstrează că sistemele mixte sunt optime. Alte state au privatizat sistemul de urgență complet. Mai bine ar începe să gândească normele care ar face din sistemul privat un participant disciplinat la sistemul de urgență din România. Nu îi spune nimeni domnului Arafat că nu are dreptul să aibă părerea că sistemul de urgență trebuie să rămână al statului, dar acest lucru îl spune în primul rând în interiorul ministerului și, dacă nu găsește înțelegere și are alt punct de vedere decât ministrul, ori rebuie să plece ministrul, ori secretarul de stat. Cine credeți că pleacă? Ghici ghicitoarea mea. Aduceți-vă aminte că ministrul Muncii Lăzăroiu era numit de 2 săptămâni, a spus ceva în neconcordanță cu Guvernul și a fost remaniat prompt”, a spus Băsescu, la Realitatea TV.

Șeful statului a revenit, însă, spunând că ar fi regretabil ca Arafat să plece din Ministerul Sănătății, însă a subliniat că acesta trebuie să-și ”ajusteze poziția” și să-și exprime punctele de vedere doar în minister.

”Aștept ca domnul Raed Arafat să-și înțeleagă misiunea de secretar de stat. Nu-i accept ideea că numai statul trebuie să finanțeze salvări. Și eu cred că e regretabil (să demisioneze Arafat – n.r.), deci trebuie să-și ajusteze poziția, să înțeleagă rostul de secretar de stat”, a mai arătat Traian Băsescu.

De asemenea, în emisiunea în care era invitat Raed Arafat, Băsescu l-a acuzat pe subsecretarul de stat că dezinformeză și încearcă doar să provoace un scandal.


”Contribuția dumneavoastră care este, un scadal public și dezinformarea populației? Nu. Vă mulțumesc mult. (…)Îl atenționez pe domnul doctor Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică. Cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observațiile dânsului și nu să creeze o psihoză publică că <acest guvern ticălos – nu, domnule Arafat? – vrea să distrugă sistemul de ambulanță, să-l dea la niște golani privați>, nu? Dacă ăsta e mesajul, e greșit, domnule doctor, și este mincinos și incorect”, a mai spus Băsescu.

În replică, Arafat a negat că ar fi acuzat Guvernul că ar vrea să distrugă sistemul medical de urgență și, ulterior, a arătat că marți ar putea demisiona, pentru a se putea expirma împotriva Ministerului Sănătății.

”Cred că până mâine o să spun acest lucru, eu cred că trebuie să mă gândesc foarte serios să vorbesc din afară, pentru că eu cred că suntem într-o fază în care într-adevăr va trebui să vorbesc din afară. Pentru că, dacă din interior eu într-adevăr sunt limitat numai să mă duc să vorbesc cu domnul ministru și nu pot să dezbat real situația, eu va trebui să vorbesc din afară și să continuu să dezbat. Nu mă apăr pe mine, mâine pot să găseasc un loc imediat, și cu plată și cu salariu mult mai bun”, a spus inițiatorul sistemului de urgență SMURD.

Argumentele lui Băsescu: SMURD nu se privatizează. UE va trece la un sistem unic de sănătate

Președintele Traian Băsescu a apărat noul proiect al legii sănătății, subliniind că SMURD nu se va privatiza, însă operatorii privați vor putea fi direcționați prin serviciul telefonic unic 112 către toate cazurile, astfel încât intervențiile să se îmbunătățească.

De asemenea, Băsescu a mai argumentat susținând că Uniunea Europeană va trece în curând la un sistem unic de sănătate, iar România trebuie să se modernizeze în această direcție:

  • Este clar că nimeni din actulaul guvern nu va accepta ideea, privind la ce se înâmplă în sistemele de sănătate din Uniunea Europeană și știind că foarte curând vom trece la un sistem unic de sănătate în UE, este clar că niciun demnitar al actualei coaliții – nici prim-ministrul, nici membrii cabinetului – nu vor accepta un sistem etanș și netransparent.
  • Asistența medicală de urgență se asigură gratuit tuturor pacienților indiferent de statutul de asigurat al acestuia. Este articolul 66, alin. 10 din proiectul noii legi. De asemeni, nimeni nu ridică problema privatizării SMURD-ului. SMURD se află la Ministerul de Interne, este atașat unităților de pompieri, intervenții în caz de urgență.
  • Avem spitalele transeferate la administrațiile locale, ne-ar deranja dacă administrațiile locala cumpără ambulanțe și le pun la dispoziția spitalelor? Avem spitale private? Ne deranjează dacă își cumpără ambulanțe pentru transferul pacienților de la spitalul lor la un spital de stat sau invers?
  • Atât timp cât în lege se spune că asistența de urgență este gratuită pentru orice cetățean este deja o problemă care ține de orice guvern: să asigure asistența de urgență gratuită oricărui cetățean, indiferent de ce fel de asigurat este. Deci dintr-o dată legea stabilește premise ca acest sector să nu aibă o problemă de finanțare.
  • Avem în program achiziția a 1.200 de ambulanțe. Oare de ce m-ar supăra dacă statul achiziționează doar 800, iar 400 vor fi ale sectorului privat? Păi, cu banii pe 800 de ambulanțe plătesc serviciul unui privat care eventual cumpără el (ambulanțe) – al unei primării care eventual cumpără ea 10 ambulanțe, fiindcă nu cred că or să se îngrămădească firme private.
  • Poate dacă lăsăm și puțin sector privat la ambulanțe s-ar putea să fie și sectorul de stat mai atent la banii publici.
  • (Serviciul privat de ambulanță) ar fi o șansă la viață în plus pentru bolnav, pentru că dacă mai aveați de exemplu în București 100 de ambulanțe private față de câte avem, șansa ca o ambulanță să ajungă în primele două minute la un bolnav ar fi mai mare. Cu cât avem mai puține ambulanțe, cu atât șansele pentru bonavi sunt mai mici. Dacă vor veni în afară de ambulanțele statului, dacă va cumpăra și sectorul administrației locale și spitalele private și poate chiar firme vor cumpăra ambulanțe, vom avea mai multe ambulanțe, iar statul, în loc să plătească benzina pentru ambulanța care pleacă la stația de urgență a municipiului București plătește pentru că e mai aproape consumul benzinei unei ambulanțe private. Ce e rău în asta? Pentru că medicul, asistenta medicală este plătită cu salariu fix. Deci nu ia nimeni din salariu nici medicului de pe ambulanță, nici asistentei, nici șoferului. Cu ce vă deranjează că o ambulanță privată ajunge mai repede?
  • Nu se bate nimeni, doar nu vă închipuiți că se reped 10 ambulanțe și se dau bot în bot la scara blocului omului. ”112” va dirija ambulanța cea mai apropaită. Dacă ”112” găsește o salvare a consiliului județean Sălaj mai aproape de comuna în care o femeie naște, ce e rău în asta, că nu e a domnului Arafat salvarea? Tot ”112” o dirijează.
  • Extinderea sistemului de urgență va fi o șansă pentru medicii rezidenți să se specializeze în intervenții de urgență și să lucreze în primă fază pe ambulanțe, unde e problema?

Arafat: Medicina de urgență are fonduri foarte limitate

Subsecretarul de stat Raed Arafat s-a arătat de acord cu o parte a argumentelor lui Băsescu, arătând că și în legislația prezentă ambulanțele private funcționează, însă a atras atenția că operatorii particulari nu trebui să aibă acces la toate fondurile publice pentru medicina de urgență, pentru că serviciul asigurat de stat are și așa fonduri limitate.

”Noi avem pe partea urgenței, de intervenție de urgențîă publică fonduri foarte limitate. Noua formă de lege permite o concurență pe fondurile publice – deci pe bugetul de stat – între actualul sector care este foarte limitat ca fonduri – și mai multe firme care vor apărea, vom copia un sistem din altă țară unde s-a întâmplat așa ceva și care în 2-3 ani vor micșora foarte serios sectorul public de intervenție”, a spus Raed Arafat.

De asemenea, el a subliniat că operatorii privați vor slăbi capacitatea de intervenție a sistelului public de urgență, prin noua lege a sănătății.

”Va impacta unitățile de primiri urgențe, SMURD-ul, ambulanța, în sensul în care vor fi înlocuite, pentru că fiind fonduri de buget de stat înseamnă că venind alți actori la concurență va scădea sectorul public și ca putere, și ca și capacitate de intervenție, pentru că va trebui să cedeze în 2-3 ani aceste lucruri și s-a întâmplat acest lucru în alte țări”, a mai spus, la Realitatea TV, inițiatorul SMURD.

Băsescu s-a sucit: Ar fi o mare greșeală asumarea răspunderii Guvernului pe legea sănătății

Șeful statului s-a răzgândit în privionța modalității de adoptare a legii sănătății și a declarat, luni, la Realitatea TV, că ar fi o mare greșeală angajarea răspunderii Guvernului.

”Cred că ar fi o mare greșeală să treacă prin asumarea răspunderii. Legea trebuie dezbătută în Parlament, dar înainte de a ajunge în Parlament această lege trebuie dezbătută public cu bună-credință”, a spus Băsescu.

În luna octombrie 2011, Băsescu susținea că legea sănătății trebuie adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, în condițiile în care majoritatea parlamentară nu putea să treacă atunci nici alte legi importante.

”Am discutat cu premierul Boc să le lăsăm prin Parlament, deşi erau obligaţii asumate de statul român. Acum nu mai am ce să fac, decât să concluzionez că nu ne putem pune nădejde în dorinţa Parlamentului de a moderniza, de a continua reforma. Şi atunci, reforma sănătăţii, legislaţia legată de justiţie, de asistenţă socială trebuie asumată de guvern prin asumarea răspunderii”, a afirmat şeful statului, într-un interviu la TVR1 în anul 2010.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: