marți

16 aprilie, 2024

27 decembrie, 2020

În doar ultimii doi ani, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut loc peste 30 de runde de finanțare, a căror valoare a depășit două miliarde de euro, potrivit estimării lui Radu Hanga, președintele BVB.

„Acesti bani au fost atrași de bănci și de companii private, chiar și de Ministerul Finantelor Publice și mai sunt multe companii în pregatire pentru venirea la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Radu Hanga, marți, cu ocazia listării celei de a doua emisiuni de obligațiuni ale Patria Bank (PBK).

Totodată, aproape o treime din sectorul bancar din România este prezent la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) prin emisiuni de acţiuni sau de obligaţiuni.


„O treime din sectorul bancar din România, 10 bănci sunt prezente la Bursa de Valori Bucureşti, fie cu emisiuni de obligaţiuni, fie cu emisiuni de acţiuni. Este un parteneriat frumos şi ne dă încredere că lucrurile se mişcă la BVB şi în sectorul financiar din România în direcţia corectă”, a mai spus Radu Hanga.

Marţi au fost listate obligațiunile Patria Bank din emisiunea de 8,19 milioane de euro, intermediată prin plasament privat de casa de brokeraj TradeVille între 28 și 30 septembrie.

Obligaţiunile sunt scadente pe 5 octombrie 2028, au o valoare nominală de 500 euro fiecare și oferă o dobândă de 6,50%/an, fixă, plătibilă semestrial.

Președintele BVB a amintit oportunitatea deschisă de Bursă deținătorilor de depozite bancare, care au acum în bănci peste 250 de miliarde de lei, oportunitate amplificată de promovarea României la statutul de piaţă emergentă.


„Practic, discutăm despre accesul companiilor româneşti la o altă gamă de investitori, investitori în pieţele emergente care administrează fonduri mult mai semnificative decât cei din zona pieţelor de frontieră. Practic, o oportunitate de finanţare suplimentară pentru companiile locale care apelează la BVB”, a conchis Radu Hanga.

Patria Bank la a doua emisiune de obligațiuni

Patria Bank (PBK), succesoarea fostei Bănci Comerciale Carpatica, a strâns 13,5 milioane de euro prin cele două emisiuni de până acum.

Acționarul majoritar al băncii este Emerging Europe Accession Fund Financial Services (cu peste 83% din acțiuinile PBK), care reprezintă fondul de investiţii omonim e tip private equity, ai cărui principali investitori sunt BERD, FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

Banca este evaluată la peste 277 milioane de lei la BVB, conform celor mai recente cotații ale acțiunilor PBK.

„Semnificația acestei noi emisiuni este mult mai amplă pentru noi: într-un 2020 care a adus multe provocări, faptul că avem încrederea investitorilor este un vot pozitiv pentru direcția pe care o avem în Patria Bank. De asemenea, creditele nou-acordate în primele 9 luni ale anului, în valoare de peste 603 milioane lei, confirmă și capacitatea de adaptare a organizației”, a spus Daniela Iliescu, directorul general al Patria Bank.

„Facem încă un pas pentru a transforma Bursa de Valori Bucureşti într-un loc tot mai familiar şi o destinaţie firească nu doar pentru investitori, ci şi pentru antreprenori şi companii”, a spus, la rândul său, Mihaela Bîciu, director general al Tradeville.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: