joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 octombrie, 2022

Radu Burnete, director executiv al Concordia, despre felul în care parlamentarii au înțeles să transpună directivele europene și să modifice Codul Muncii, afectând astfel competitivitatea mediului de afaceri:

S-a modificat Codul Muncii. Surpriză. Cele mai multe companii din România habar nu aveau. Membrii Concordia știau pentru că am urmărit aceste modificări legislative, am atras atenția că ele pun foarte multe probleme, dar Parlamentul a decis totuși să adopte multe dintre aceste modificări.

Vreau să folosesc acest prilej ca să atrag atenția pe un ton cât se poate de serios că există o degringoladă a modificărilor Codului Muncii în Parlamentul României care se va traduce în companii românești mai puțin competitive, cu costuri mai mari pentru lucruri care nu sunt o prioritate în aceste momente dificile. Prioritatea pentru noi astăzi este să facem față prețurilor mari la energie și să nu scadă puterea de cumpărare a angajaților.


Directiva ne spune să folosim termenul ”previzibil” în anumite reglementări ale relațiilor de muncă, parlamentarii decid să folosească ”favorabil”, care poate însemna orice. Deci dispute, procese, costuri. Este foarte bine că parlamentarii vin cu idei din circumscripțiile lor, dar este rolul coaliției de guvernare să aibă o privire de ansamblu asupra economiei și a companiilor fiindcă nu putem să aruncăm în cârca lor tot ce ne trece prin cap.

Zi liberă pe 6 ianuarie. Zi liberă pe 7 ianuarie. Concediu paternal plătit de angajator, deși cel maternal este plătit de stat. Zile libere în plus dacă sărbătorile legale sunt în weekend. Transpunem directive cum împodobim pomul de Crăciun. Ce mai contează câteva globuri în plus? Contează. Iată că acum oamenii trebuie să renunțe la contracte de muncă dacă au mai multe și se suprapune programul. În era digitalizării și telemuncii.

Economia românească a rezistat bine în acest an complicat, dar ceea ce ne spun membrii noștri este că foarte mulți dintre ei sunt cu apa până la gât în special în sectoarele industriale afectate puternic de prețurile la energie și disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare. Coaliția de guvernare trebuie să facă o ierarhie foarte clară și să pună un pic de ordine în acest haos legislativ fiindcă altfel vom deconta falimente sau mai multă muncă la negru și ne vom întreba retoric, surprinși, de unde și de ce?

*


Radu Burnete este director executiv al Concordia

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: