Radu Boroianu a fost ales, marţi, de plenul Senatului în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, el fiind susținut de majoritatea PSD.
Radu Boroianu a fost validat pentru șefia ICR cu 64 de voturi ”pentru” şi 49 ”împotrivă”, în timp ce contracandidatul său, scriitorul Iulian Tănase, propus de PNL, a întrunit 49 de voturi ”pentru” și 64 ”împotrivă”. Votul a fost secret, cu buletine. Comisia de cultură a Senatului avizase favorabil ambele candidaturi, însă plenul este suveran.
Radu Boroianu, susținut de PSD și de gruparea lui Călin Popescu Tăriceanu, este născut a 20 septembrie 1942, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, a fost senator PNL și ministru al informațiilor publice în perioada 1996-1997, dar și ambasador în Elveția.
Președintele, ”îngrijorat” de ”schimbarea pe șest”
Președintele Klaus Iohannis, aflat în Italia, la o întâlnire cu studenții români, a criticat modul în care este aleasă conducerea ICR, adăugând că ”poate reuşim să scoatem ICR din zona trocurilor politice şi să-l introducem în zona diplomaţiei publice”.
„Ceea ce se întâmplă în aceste zile la ICR, unde tocmai se schimbă pe şest conducerea, mă îngrijorează. Eu cred că ar fi nevoie de o dezbatere publică pentru a reuşi împreună să vedem ce dorim de fapt de la ICR, cum vrem să restructurăm institutul să-l facem performant în sensul menţionat. Este nevoie de profesionişti, de oameni care ştiu cum se construieşte un proiect cultural, ce înseamnă managementul cultural în secolul XXI”, a declarat Klaus Iohannis.
„ICR este o instituţie care ţine de ceea ce numim diplomaţie publică. Este o instituţie creată pentru a duce imaginea pozitivă a României mai departe, pentru a arăta unei lumi întregi care este valoarea enormă a culturii româneşti, care sunt valorile noastre şi care sunt credinţele noastre”, a mai spus șeful statului, potrivit Agerpres.
Cum și de ce s-a modificat legea ICR
ICR a fost în centrul unul scandal politic, în iunie 2012, când guvernul USL condus de Victor Ponta a decis, prin ordonanță de urgență, schimbarea legii de funcționare și organizare a institutului (Legea 356/2003) astfel încât instituția să treacă de sub patronajul președinției în subordinea Senatului.
Prin modificările aduse legii la acea dată, președintele ICR nu mai este numit prin decret prezidențial, el fiind numit și revocat din funcție prin votul Senatului. Liderii actualei majorități reclamau la acea vreme necesitatea de-a îndepărta ”intelectualii lui Băsescu” de la conducerea institutului.
La scurt timp după modificarea legii, Horia Roman Patapievici a fost revocat din funcția de președinte ICR, în locul său fiind numit Andrei Marga.
Art. 12 din Legea de funcționare a ICR, modificată în 2012
(1)Conducerea operativă a Institutului este asigurată de un preşedinte, cu rang de ministru, ajutat de 2 vicepreşedinţi, cu rang de secretar de stat, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului permanent al Senatului, cu respectarea procedurilor prevăzute la art. 6 alin. (3)-(5). Funcţia de vicepreşedinte al Institutului este incompatibilă cu calitatea de membru al unui partid politic.
(2)Funcţia de preşedinte al Institutului este incompatibilă cu calitatea de membru al unui partid politic.