duminică

25 februarie, 2024

8 iulie, 2017

Prima întâlnire dintre președinții SUA și Rusiei nu s-a finalizat decât cu un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei, acesta fiind singurul rezultat concret după o întâlnire care a durat mai mult de două ore.

Întâlnirea a avut loc cu prilejul reuniunii G20 de la Hamburg, iar discuțiile dintre Donald Trump și Vladimir Putin au beneficiat de „o alchimie pozitivă”, potrivit secretarului de stat american Rex Tillerson, citat de Reuters.

Au fost abordate mai toate problemele globale și bilateral. „Au fost atâtea subiecte pe masă (…) Aproape toate au fost abordate (…) Nici unul, nici celălalt nu doreau să pună capăt” reuniunii, a spus Rex Tillerson. A încercat prima doamnă Melanie Trump, dar fără succes, relatează secretarul de stat al SUA.


Doar două dintre toate subiectele abordate s-au concretizat în rezultate:

  • Cei doi șefi de stat au ajuns la un accord privind Siria, dar Vladimir Putin a convenit și cu fostul președinte Barack Obama un accord similar, care s-a dovedit fără valoare „aproape imediat după aceea”.
  • Donald Trump și Vladimir Putin au decis să depășească problema amestecului Rusiei în alegerile americane, după ce cel dintâi l-a provocat pe cel din urmă, iar Vladimir Putin a negat cu tărie, potrivit relatării lui Rex Tillerson. Donald Trump a acceptat explicația omologului său rus că „acuzațiile, susținute de serviciile secrete americane, sunt false”, potrivit ministrului de externe rus Serghei Lavrov, citat de Reuters.

Atitudinea lui Donald Trump pare să fi devenit conciliantă după ce, miercuri, a cerut cu fermitate Rusiei să nu mai destabilizeze situația în Ucraina și să nu mai susțină regimurile la putere din Siria și Iran, care ar fi, de fapt dușmanii tuturor.

„Cred că este bine. Ne așteptăm ca o mulțime de lucruri positive să se întâmple pentru Rusia, pentru SUA și pentru oricine este interesat”, a declarat Donald Trump reporterilor, de lângă Vladimir Putin, spunându-I acestuia că este o onoare să-l întâlnească.

1-0 pentru Putin?

Explicațiile președintelui rus a nemulțumit deja oponenții de acasă ai lui Donald Trump.


„Ofensiva de a compromite integritatea procesului nostru electoral nu poate și nu trebuie să fie o zonă unde suntem de acord că nu suntem de acord”, a declarat liderul democrat Chuck Shumer.

În fapt, „Donald Trump nu a obținut nimic altceva (în afară de negația rusă privind amestecul în alegerile americane și acordul privind Siria). În cele două ore, Trump nu l-a făcut pe Putin să plătească nici un preț pentru invazia Ucrainei, pentru amabilitatea pentru dicatorul Bashar al Assad, penrtu ineficacitatea combaterii Statului Islamic sau pentru susținerea regimului din Iran”, notează Bloomberg.

Cât privește programul nuclear al Coreeei de Nord, președintele rus se limitase deja să spună că trebuie „să ne păstrăm sângele rece”, după întrevederea de vineri cu omologul său sud-coreean Moon Jae-In.

Rusia a blocat joi, la ONU, un proiect american de declaraţie în care se cerea adoptarea de ‘măsuri semnificative’ împotriva Coreei de Nord. Moscova a argumentat inclusiv prin faptul că racheta lansată marţi de Phenian era una cu rază medie, nu intercontinental, în ciuda opiniei SUA şi ONU.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: